Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Eurovízia vyvolala v Španielsku rozruch, nepripustí baskickú vlajku

Súťažiaci stoja na pódiu počas druhého semifinálového kola Eurovíznej pesničkovej súťaže v Mestskej hale vo Viedni 21. mája 2015. Foto: TASR/AP

Organizátori v stredu oznámili, že pripustia vyvesenie zástav iba účastníckych krajín Eurovíznej pesničkovej súťaže, nie vlajky regiónov či autonómnych oblastí alebo organizácií.

Madrid 29. apríla (TASR) - Eurovízna pesničková súťaž 2016 vyvolala v Španielsku rozruch, hoci v nej zatiaľ nezaznel jediný tón. Jadrom sporu je rozhodnutie organizátorov súťaže nepovoliť na finále v Štokholme, ktoré bude 14. mája, vyvesenie baskickej zástavy, napísala tlačová agentúra DPA.

Organizátori v stredu oznámili, že pripustia vyvesenie zástav iba účastníckych krajín Eurovíznej pesničkovej súťaže, nie vlajky regiónov či autonómnych oblastí alebo organizácií. A na zozname neprípustných vlajok uviedli Baskicko tesne pred extrémistickým Islamským štátom, pričom baskická vlajka je jedinou vlajkou španielskeho regiónu, ktorú osobitne spomenuli, napísal server www.thelocal.es.

Baskická vlajka je rovnaká ako vlajky Katalánska, Galície, Andalúzie... a ďalších 17 španielskych autonómnych spoločenstiev," povedala dnes novinám The Local poslankyňa Baskickej nacionalistickej strany Izaskun Bilbaová Barandicaová. Poslankyňa stojí na čele snáh, aby na Eurovíznej pesničkovej súťaži v Štokholme viala tento rok aj baskická zástava argumentujúc, že jej zákaz nie je v súlade s oficiálnym heslom Európskej únie: "jednotní v rôznorodosti".

"Zákaz regionálnych a miestnych vlajok sa nezdá byť v súlade s týmto heslom, ale zapísať baskickú zástavu na čiernu listinu spoločne s Islamským štátom je nepochopiteľné," uviedla poslankyňa v liste, ktorý poslala eurokomisárovi pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport Tiborovi Navracsicsovi.

Španielsky minister zahraničných vecí José Manuel García-Margallo dnes vyzval švédskych organizátorov, aby rozhodnutie odvolali. Predseda dolnej komory španielskeho parlamentu, socialista Patxi López označil zákaz baskickej vlajky za "absolútne neprijateľný".

Premiér Baskicka, autonómneho spoločenstva na severe Španielska, Inigo Urkullu, išiel ešte ďalej a vyzval Španielsko, aby súťaž bojkotovalo, ak organizátori nezmenia svoje rozhodnutie.

Na zozname zakázaných vlajok Eurovízie, ktorý údajne bol iba pracovný, sa podľa serveru www.thelocal.es ocitli aj vlajky Palestíny a Krymu.