Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Eurovíziu 2024 bude hostiť švédske mesto Malmö

Juhošvédske mesto Malmö. Foto: TASR/AP

Európska vysielacia únia (EBU), ktorá túto pesničkovú súťaž každoročne od roku 1956 organizuje, uviedla, že je výberom mesta Malmö "nadšená".

Štokholm 7. júla (TASR) - Juhošvédske mesto Malmö bolo vybrané za hostiteľa ďalšej pesničkovej súťaže Eurovízia, ktorá sa uskutoční 7. až 11. mája 2024, oznámili v piatok verejnoprávne médiá tejto škandinávskej krajiny. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

"Malmö je kreatívne mesto s bohatým kultúrnym životom, ktoré môže poskytnúť hudobný festival pre celú Európu,"
povedala generálna riaditeľka Sveriges Television (SVT) Hanna Stjärneová.

Eurovízia sa vo Švédsku teší veľkej popularite. Na budúci rok ju bude táto severská krajina organizovať už po siedmy raz. Švédska speváčka Loreen vyhrala tohtoročnú súťaž, ktorú v mene vojnou zničenej Ukrajiny hostila Británia.

Podujatie sa v roku 2024 bude prekrývať s 50. výročím víťazstva skupiny ABBA v Eurovízii - prvého švédskeho triumfu vôbec. Formácia si ho vydobyla prelomovým hitom "Waterloo".

Malmö, tretie najväčšie švédske mesto, hostilo Eurovíziu už dvakrát - v rokoch 1992 a 2013. Predtým sa tejto pocty dostalo Göteborgu (1985) a Štokholmu (1975, 2000, 2016).

Európska vysielacia únia (EBU), ktorá túto pesničkovú súťaž každoročne od roku 1956 organizuje, uviedla, že je výberom mesta Malmö "nadšená". O voľbe rozhodovali SVT a EBU.

"Sme nadšení, že sa vraciame do tohto živého a dynamického mesta, ktoré preukázalo, že má ideálne priestory a infraštruktúru na usporiadanie najväčšieho živého hudobného podujatia na svete," povedal hlavný supervízor Eurovízie Martin Österdahl.

Loreen (39), ktorá vyhrala Eurovíziu už v roku 2012, sa v máji 2023 stala prvou ženou, ktorá vyhrala túto excentrickú a obľúbenú pesničkovú súťaž dvakrát, pripomína AFP. Je len druhou osobou, ktorej sa to podarilo - po írskom spevákovi Johnnym Loganovi (1980, 1987).

Tohtoročnú súťaž sledovalo 162 miliónov televíznych divákov, uviedla spravodajská stanica BBC News. Finále, ktoré sa konalo v anglickom Liverpoole, sledovalo vo Švédsku 2,3 milióna ľudí.