Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nová vláda poľskej premiérky Evy Kopaczovej získala dôveru poslancov

Poľská premiérka Ewa Kopaczova Foto: TASR/AP

K problému Ukrajiny mieni premiérka pristupovať pragmaticky, nebude však súhlasiť s násilnou zmenou hraníc, ako sa to stalo na Kryme.

Varšava 1. októbra (TASR) - Poľský parlament vyslovil dnes dôveru novej vláde premiérky Evy Kopaczovej, ktorá prisľúbila pokračovanie politiky svojho predchodcu Donalda Tuska.

Kopaczovej kabinet pri hlasovaní v dolnej komore parlamentu podporilo 259 poslancov, 183 bolo proti a sedem sa zdržalo hlasovania.

Vyslovenie dôvery je záverečnou zo série procedúr, ktoré vyžaduje poľská ústava pri nástupe poľského premiéra.

Prvá cesta Kopaczovej ako šéfky kabinetu bude smerovať do Bruselu, kde sa 6. októbra stretne s predsedom europarlamentu Martinom Schulzom a s predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom. Tri dni nato bude rokovať v Berlíne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Kopaczovú (57) si za svoju nástupkyňu vybral osobne Donald Tusk po svojom zvolení za predsedu Európskej rady. Nová premiérka prisľúbila kontinuitu Tuskovej politiky vrátane opatrného prístupu k prijatiu eura.

K problému Ukrajiny mieni Kopaczová pristupovať pragmaticky, nebude však súhlasiť s násilnou zmenou hraníc, ako sa to stalo na Kryme. Chce tiež urobiť všetko pre posilnenie americkej vojenskej prítomnosti v Poľsku ako odstrašujúceho prostriedku pre prípadnú ruskú agresiu.