Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kvôli verdiktu v kauze Slovenky zvažujú pozostalí sťažnosť na políciu

Eva Varholíková - Rezešová Foto: TASR/MTI

Právny zástupca pozostalých Ádám Hantos pre server uviedol, že za mierny rozsudok nesie sčasti zodpovednosť aj množstvo pochybení vyšetrovacích orgánov.

Budapešť 27. novembra (TASR) - Príbuzní štyroch maďarských obetí v kauze vlaňajšej nehody Slovenky Evy V. zvažujú sťažnosť kvôli piatkovému miernemu rozsudku.

Podľa pozostalých totiž policajti urobili pri vyšetrovaní na mieste nehody množstvo chýb, kvôli ktorým súd nemohol vziať do úvahy viaceré dôkazy, uviedol dnes spravodajský server Hír24.

Server podrobne analyzuje kroky polície a cituje obhajcu Slovenky Pétera Nováka, podľa ktorého polícia napríklad neanalyzovala záznamy bezpečnostnej kamery z benzínového čerpadla, ale na ich základe obvinila Evu V. z trestného činu ohrozenia cestnej premávky.

Analýzou, ktorú dal vypracovať advokát obvinenej, bola možnosť spáchania tohto trestného činu - ohrozovania blikaním či vytláčaním auta obetí z jazdného pruhu ešte pred osudnou haváriou - vyvrátená, čo akceptoval súd i prokurátor.

Podľa servera ďalej chybu urobil policajt, ktorý vypočul Slovenku bezprostredne po nehode, pričom ju nepoučil o jej právach. Súd takto získané informácie preto napokon odmietol vziať do úvahy.

Problematický bol aj odber krvi, ktorý bol vykonaný neskoro a v nedostatočnom množstve, čím sa vlastne zabránilo tomu, aby sa získali presné údaje o tom, v akom stave obvinená riadila auto.

Právny zástupca pozostalých Ádám Hantos pre server uviedol, že za mierny rozsudok nesie sčasti zodpovednosť aj množstvo pochybení vyšetrovacích orgánov. "Zvažujeme možnosť podania sťažnosti na ich činnosť," dodal Hantos, ktorý však zdôraznil, že aj napriek týmto chybám očakávali podstatne prísnejší trest a domáce väzenie považujú za neodôvodnené.

Polícia sa k otázkam prípadnej zodpovednosti za chyby vyšetrovateľov zatiaľ pre Hír24 nevyjadrila.

Eva V. 21. augusta 2012 na diaľnici M3 narazila vo vysokej rýchlosti do vozidla značky Fiat Punto, v ktorom zahynuli traja ľudia. Ďalšia žena v horiacom aute utrpela ťažké poranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahla.

Video z havárie, ktoré priniesol Hír24




Slovenku Okresný súd v Gödöllö odsúdil v piatok 22. novembra na šesť rokov väzenia v nápravnovýchovnom ústave s najmiernejším stupňom stráženia za trestný čin spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb.

Súd nariadil odsúdenej zákaz riadenia motorových vozidiel na obdobie piatich rokov a vyhovel jej žiadosti o domácu väzbu. Spod obvinenia z trestného činu ohrozenia cestnej premávky ju súd oslobodil. Proti verdiktu sa odvolali prokurátor i obhajca, rozsudok nenadobudol právoplatnosť. Prokurátor sa odvolal aj proti domácej väzbe.