Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Súdne pojednávanie s Evou V. pre jej zdravotný stav bude 22. mája

Foto: Teraz.TV

Slovenka bola vlani neprávoplatne odsúdená na šesť rokov väzenia za to, že v roku 2012 spôsobila na maďarskej diaľnici M3 dopravnú nehodu so štyrmi obeťami na životoch.

Budapešť 5. mája (TASR) - Na základe súdneho znaleckého posudku dnes druhostupňový odvolací súd v Budapešti hneď v úvode odročil pojednávanie so Slovenskou Evou V. na 22. mája. Dôvodom je zlý zdravotný stav obvinenej, ktorá sa preto na pojednávaní nemohla zúčastniť.

Slovenka bola vlani neprávoplatne odsúdená na šesť rokov väzenia za to, že v roku 2012 spôsobila na maďarskej diaľnici M3 dopravnú nehodu so štyrmi obeťami na životoch.

Predsedníčka senátu uviedla, že podľa lekárskeho posudku súčasný zdravotný stav Evy V. neumožňuje jej účasť na pojednávaní. Po dohode s jej obhajcom súd rozhodol, že pojednávanie odročí na 22. mája. Liečenie obvinenej vo väzenskej nemocnici totiž potrvá najmenej dva týždne.

"Aj milionárka môže ochorieť," povedala predsedníčka senátu a vyzvala médiá, aby sa pri informovaní o tejto kauze vyhýbali dohadom a špekuláciám. Zdôraznila, že zdržiavanie procesu nie je v záujme obvinenej.

Eva V. má vírusové ochorenie žalúdka
Obvinená Slovenka Eva V., ktorá sa mala dnes postaviť v Budapešti pred odvolací súd v kauze tragickej dopravnej nehody z roku 2012, má vírusové ochorenie žalúdka, povedal po úvodnom zasadnutí súdu novinárom jej obhajca Péter Novák.

Bližšie o príznakoch ochorenia svojej klientky sa advokát nevedel vyjadriť, povedal iba toľko, že vzhľadom na to, že ide o nákazlivé ochorenie, sa pojednávania nemohla zúčastniť.

Novák potvrdil mediálne správy, že Eva V. veľmi schudla, čo je podľa jeho slov výsledkom najmä samotnej infekčnej choroby. Stopy na jej zdravotnom a psychickom stave ale zanecháva aj priebeh procesu a pobyt vo väzení, dodal obhajca, podľa ktorého znalecký posudok hovorí o tom, že o dva týždne by už mohla byť vyliečená.
Prokuratúra sa proti vlaňajšiemu rozhodnutiu odvolala. Neskôr podala návrh, aby odvolací súd vrátil proces súdu prvého stupňa a aby sa pojednávanie začalo úplne od začiatku.

Hlavná prokuratúra Peštianskej župy v odôvodnení návrhu, ktorý bol podaný v marci, uvádza, že senát vedený sudkyňou Ágnes Fülöpovou vo viacerých bodoch rozhodol zle. Najviac pochybností vyjadrila prokuratúra v súvislosti s posudkami expertov, ktorí vyšetrovali príčinu a okolnosti nehody.

Obhajca Slovenky sa proti verdiktu súdu na prvom stupni odvolal tiež a oznámil, že na druhom stupni sa bude usilovať o oslobodenie svojej mandantky spod obžaloby.

Eva V. sa 30. apríla sťažovala väzenskej stráži na silné bolesti brucha. Po tom, čo sa jej stav nezlepšil, hospitalizovali ju v budapeštianskej Nemocnici sv. Jána.



O diagnóze pacientky neposkytli žiadne informácie, podľa bulvárneho denníka Blikk je však Košičanka v poslednom čase v zlom zdravotnom stave a veľmi schudla.

Eva V., jazdiaca pod vplyvom alkoholu, narazila 21. augusta 2012 na diaľnici M3 vo vysokej rýchlosti do vozidla značky Fiat Punto. Na miestne v ňom zahynuli traja ľudia. Ďalšia žena v horiacom aute utrpela ťažké poranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahla.

Obvinenú odsúdil Okresný súd v Gödöllö 22. novembra 2013 na šesť rokov väzenia v nápravnovýchovnom ústave s najmiernejším stupňom stráženia za trestný čin spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb.

Súd nariadil odsúdenej zákaz riadenia motorových vozidiel na päť rokov a vyhovel jej žiadosti o domácu väzbu. Od obvinenia z trestného činu ohrozenia cestnej premávky ju súd oslobodil. Na základe odvolania prokurátora vlani 3. decembra súd zrušil domácu väzbu a Slovenku previezli späť do väzenia.