Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kauza Varholíková: Experta pokarhali, toto sú dôvody

Pojednávanie v kauze tragickej nehody Slovenky Evy V. z roku 2012 na Odvolacom súde pre okolie Budapešti pokračoval v pondelok 8. septembra 2014 predložením posudku nového súdneho znalca Gergelya Császára. Foto: TASR/Ladislav Vallach

V kauze Rezešovej dcéry tohto znalca na jar odvolací súd vylúčil z procesu pre zdanie zaujatosti.

Budapešť 20. novembra (TASR) - Maďarská Komora súdnych znalcov (BISZK) písomne pokarhala experta Gábora Melegha, ktorý sa zviditeľnil v súdnom spore v kauze tragickej dopravnej nehody Slovenky Evy Varholíkovej z roku 2012. Podľa internetového vydania týždenníka Heti Világgazdaság rozhodnutie komory, ktoré zatiaľ nenadobudlo právoplatnosť, potvrdil jej predseda Zsolt Turán.

Podľa servera ide o najnižší stupeň disciplinárneho konania v rámci BISZK. Komora rozhodnutie zdôvodnila tým, že Melegh poškodil dobrú povesť súdnych znalcov a porušil mlčanlivosť.

V kauze Varholíkovej tohto znalca na jar odvolací súd vylúčil z procesu pre zdanie zaujatosti. Meleghove posudky zohrali výraznú úlohu v miernom rozsudku na prvom stupni, dokonca jeho názor bol z pohľadu Slovenky natoľko priaznivý, že podľa sudkyne odvolacieho súdu mali na základe expertízy Varholíkovú oslobodiť od obvinenia.

Odvolací súd pre okolie Budapešti odsúdil 11. novembra občianku SR Evu Varholíkovú na deväť rokov väzenia za dopravnú nehodu so štyrmi obeťami, ktorú v roku 2012 spôsobila na maďarskej diaľnici M3.

Trestný senát, ktorému predsedala sudkyňa Sarolta Stubeczky, tak sprísnil rozsudok prvostupňového súdu, podľa ktorého si mala Slovenka odpykať šesť rokov.

Súd trest nakoniec zvýšil

Súd uznal Košičanku vinnou z trestného činu jazdy pod vplyvom alkoholu a okrem sprísnenia sadzby odňatia slobody sprísnil aj zákaz riadenia motorových vozidiel z pôvodných päť na osem rokov.

Maďarský denník Blikk tento týždeň uviedol, že Varholíková nebude u maďarského prezidenta žiadať, aby si trest mohla odpykať na Slovensku, ako to pôvodne zvažovala. Dôvodom je, že chce využiť všetky existujúce opravné možnosti dané maďarským právnym poriadkom.

Varholíková, jazdiaca pod vplyvom alkoholu, narazila 21. augusta 2012 na maďarskej diaľnici M3 vo vysokej rýchlosti do vozidla značky Fiat Punto. Na mieste v ňom zahynuli traja ľudia. Ďalšia žena v horiacom aute utrpela ťažké poranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahla.