Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Sudkyňa sa na Varholíkovú po vynesení rozsudku obrátila osobným tónom

Pojednávanie v kauze tragickej nehody Slovenky Evy V. z roku 2012 na Odvolacom súde pre okolie Budapešti pokračoval v pondelok 8. septembra 2014 predložením posudku nového súdneho znalca Gergelya Császára. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Eva Varholíková sa z väzenia v prípade dobrého správania sa môže podmienečne dostať na slobodu v auguste 2018.

Budapešť 11. septembra (TASR) - Po detailnom zdôvodnení trestu deväťročného väzenia za dopravnú nehodu so štyrmi obeťami z roku 2012 sa dnes predsedníčka trestného senátu v Budapešti Sarolta Stubeczky prihovorila k odsúdenej Eve Varholíkovej nezvyčajným osobným tónom.

Podľa jej slov roky väzenia Slovenke možno poskytnú príležitosť zhodnotiť, čo doposiaľ vo svojom živote spravila zle. Sudkyňa vyjadrila presvedčenie, že deti na ňu nezanevrú.

Stubeczky poznamenala, že ide iba o dohady, súd však podľa nej musel prihliadať aj na takéto aspekty. Poznamenala, že Košičanka v živote zrejme dostala všetko, po čom zatúžila, možno preto bola emotívna v situáciách, kedy niečo bolo pre ňu nedosiahnuteľné. "Tieto veci sa určite v budúcnosti zmenia," dodala.

Ten, kto podľa sudkyne spácha takýto závažný trestný čin, nesmie uvažovať spôsobom: "len aby som sa z toho nejako dostala", pretože potom stráca kontrolu nad svojim svedomím.

Galéria: Eva Varholíková na súde





"Teraz ste dostala trest, odsedíte si ho - určite vás ale po celý život bude sprevádzať trauma, že ste spôsobili smrť štyroch ľudí, avšak po prepustení na slobodu budete môcť urobiť zmenu vo svojom živote," povedala predsedníčka senátu.

Eva Varholíková sa z väzenia v prípade dobrého správania sa môže podmienečne dostať na slobodu v auguste 2018.

Pod vplyvom alkoholu 21. augusta 2012 na maďarskej diaľnici M3 narazila vo vysokej rýchlosti do vozidla značky Fiat Punto. Na mieste v ňom zahynuli traja ľudia. Ďalšia žena v horiacom aute utrpela ťažké poranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahla.