Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Evakuácia civilistov z Mariupola zlyhala pre ruské ostreľovanie

Na snímke z 20. apríla 2022 chlapec s otcom sa pozerajú na hrob jeho matky počas jej pohrebu v Buče na okraji Kyjeva. Foto: TASR/AP

Ukrajinské úrady očakávali, že v stredu bude môcť opustiť oblasť 6000 civilistov prostredníctvom humanitárneho koridoru smerujúceho do Záporožia.

Kyjev 20. apríla (TASR) - Snahy o evakuáciu civilistov z obliehaného ukrajinského prístavného mesta Mariupol v stredu opätovne zlyhali pre nerešpektovania dočasného prímeria zo strany Ruska. Na sociálnej sieti Telegram to oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, informuje TASR podľa správ agentúry AFP a britskej stanice Sky News.

"Bohužiaľ, humanitárny koridor z Mariupola dnes nefungoval podľa plánu," uviedla Vereščuková na sociálnej sieti Telegram. Z nerešpektovania dočasného prímeria potrebného pre uskutočnenie evakuácie obvinila ruskú armádu, ktorá podľa nej nedokázala koordinovať svoje jednotky.

"V dôsledku vlastnej neorganizovanosti a nedbalosti nedokázali okupanti zabezpečiť včasnú prepravu osôb na miesto, kde čakali desiatky našich autobusov a sanitiek," dodala ukrajinská vicepremiérka.

Ukrajinské úrady očakávali, že v stredu bude môcť opustiť oblasť 6000 civilistov prostredníctvom humanitárneho koridoru smerujúceho do Záporožia. Podľa odhadov je v Mariupole ešte 100.000 ľudí, pričom 1000 z nich sa ukrýva v podzemných tuneloch pod metalurgickým kombinátom Azovstaľ, informuje Sky News.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu ponúkol, že prepustí ruských vojnových zajatcov výmenou za bezpečný odchod civilistov a ukrajinských vojakov z Mariupola.