Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Evakuačné centrá v Houstone sa vyprázdňujú, vláda zaplatila hotely

Ilustračná snímka Foto: TASR

Vysídlenci môžu získať takúto pomoc až na 30 dní a FEMA im tiež môže dva mesiace pomáhať s platením nájomného za iné náhradné ubytovanie.

Houston 5. septembra (TASR) - Počet ľudí, ktorým po zásahu texaského Houstonu hurikánom Harvey poskytujú útočisko miestne evakuačné strediská, výrazne poklesol, zatiaľ čo americká Federálna agentúra pre mimoriadne situácie (FEMA) zabezpečuje postihnutým obyvateľom náhradné ubytovanie v hoteloch. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Podľa vyjadrení predstaviteľov Červeného kríža sa v houstonskom Kongresovom centre Georgea R. Browna, kde bol zriadený jeden z útulkov pre evakuovaných, nachádzalo v nedeľu večer miestneho času už len zhruba 1400 osôb. Ešte niekoľko dní po príchode hurikánu ich tam pritom bolo viac ako 10.000.

V druhom veľkom útulku, ktorý bol vytvorený v kongresovom centre NRG, v pondelok ráno zostávalo približne 2800 osôb.

Podľa AP mnohí ľudia opustili tieto zariadenia po tom, ako im poskytla dočasnú pomoc FEMA. Hovorca tejto inštitúcie Leo Skinner uviedol, že pre ľudí zasiahnutých hurikánom Harvey zabezpečila v celom Texase približne 17.500 hotelových izieb.

Vysídlenci môžu získať takúto pomoc až na 30 dní a FEMA im tiež môže dva mesiace pomáhať s platením nájomného za iné náhradné ubytovanie. Niektorí zo záujemcov v Houstone však uviedli, že radšej zostanú v útulkoch alebo sa pokúsia využiť iné možnosti, keďže im ponúkli hotelové izby až v San Antoniu, vzdialenom tri hodiny jazdy autom.

Iný hovorca FEMA Bob Howard podľa AP informoval, že hotelové ubytovanie financované vládou už využilo 53.630 Texasanov postihnutých hurikánom Harvey. Dodal, že celkove ide o členov 18.732 domácností. Okrem využitia voľných hotelových izieb úrady zvažujú aj iné možnosti, ako je poskytnutie mobilných domov.

Na základe rozhodnutia prezidenta Donalda Trumpa pokrýva 90 percent relokačných nákladov federálna vláda, zatiaľ čo zvyšných desať percent platí štát Texas.

Harvey, ktorý zasiahol Texas na konci augusta, bol najsilnejším hurikánom v tomto štáte za posledných 50 rokov. Vyžiadal si najmenej 60 obetí na životoch, pričom viac než milión ľudí muselo opustiť svoje domovy. Texaský guvernér Greg Abbott v nedeľu vyhlásil, že spôsobené škody sú istotne väčšie ako tie, ktoré napáchali v USA predošlé hurikány Katrina a Sandy. Odhadol, že dosiahnu 150-180 miliárd dolárov.