Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

RAKÚSKO:Evidenčné čísla obsahujúce 18 či 88 odkazujú na Adolfa Hitlera

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Rakúske ministerstvo dopravy chce novelou zákona zakázať evidenčné čísla s nacistickými odkazmi.

Viedeň 16. februára (TASR) - Rakúsko plánuje vydať zákaz používania zakódovaných nacistických odkazov na evidenčných číslach vozidiel. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie rakúskeho ministerstva dopravy.

Ministerstvo a organizácia zastupujúca obete národného socializmu z čias hitlerovského Nemecka dostávajú od znepokojených občanov fotografie personalizovaných evidenčných čísel, medzi ktorými je časté dvojčíslo 88, v ktorom je vzhľadom na skutočnosť, že ide o ôsme písmeno abecedy, zakódovaný nacistický pozdrav "Heil Hitler".

Rakúske úrady nemajú k dispozícii štatistiku, vďaka ktorej by mali prehľad o tom, koľko takýchto číselných kombinácií sa medzi 500.000 personalizovanými evidenčnými číslami nachádza. Podľa ministerstva dopravy aj keby bola len jedna, bolo by to priveľa.

"Krajná pravica neustále prichádza s novými kódovými označeniami. Zákonodarcovia musia tieto trendy pozorne sledovať," uviedla hovorkyňa ministerstva Andrea Heiglová.

Podľa v súčasnosti platného zákona je zakázané používať na evidenčných číslach otvorene urážlivé alebo nacistické skratky, ako je napríklad SS.

V novele tohto zákona, ktorú ministerstvo plánuje predložiť poslancom parlamentu v polovici roka, sa už ráta aj so zákazom číselných kombinácií, zastupujúcich jednotlivé písmená abecedy, ako je napríklad 18, čo je číselná skratka pre iniciály mena vodcu nacistického Nemecka Adolfa Hitlera.