Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Evu V. previezli z domácej väzby späť do väzenia

Slovenka Eva V. (na snímke) Foto: TASR/MTI

Informovala o tom agentúra MTI.

Budapešť 3. decembra (TASR) - Maďarský Súd pre okolie Budapešti zrušil dnes domácu väzbu Slovenky Evy V., odsúdenej v novembri na prvom stupni na šesť rokov väzenia za spôsobenie vlaňajšej tragickej nehody na maďarskej diaľnici M3. Súd nariadil jej okamžité prevezenie do vyšetrovacej väzby, informovala agentúra MTI.

Hovorca súdu János Koszta pre MTI uviedol, že súd tak vyhovel odvolaniu prokurátora z 22. novembra. Podľa právoplatného verdiktu bude Slovenka vo vyšetrovacej väzbe až do ukončenia súdneho procesu na druhom stupni, najviac však dovtedy, keď uplynie trest odňatia slobody v zmysle prvostupňového rozsudku.

Podľa MTI Evu V. už previezli do väzenia.

"Obvinenú, ktorá má zahraničné občianstvo a zahraničné bydlisko, k Maďarsku neviažu žiadne väzby, ani rodinné kontakty, preto nemá žiadny záujem zotrvať v krajine. Finančné zázemie a systém zahraničných vzťahov by jej v danom prípade mohli značne uľahčiť prípadnú realizáciu úteku za hranice aj napriek nasadenému elektronickému náramku," uvádza sa v zdôvodnení rozhodnutia súdu.

Eva V., ktorá jazdila pod vplyvom alkoholu, narazila 21. augusta 2012 na diaľnici M3 vo vysokej rýchlosti do vozidla značky Fiat Punto. Zahynuli v ňom traja ľudia; ďalšia žena v horiacom aute utrpela ťažké poranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahla.

Slovenku Okresný súd v Gödöllő odsúdil 22. novembra na šesť rokov väzenia v nápravnovýchovnom ústave s najmiernejším stupňom stráženia za trestný čin spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb.

Súd nariadil odsúdenej zákaz riadenia motorových vozidiel na päť rokov a vyhovel jej žiadosti o domácu väzbu. Od obvinenia z trestného činu ohrozenia cestnej premávky ju súd oslobodil. Proti verdiktu sa odvolali prokurátor i obhajca, rozsudok nenadobudol právoplatnosť. Prokurátor sa odvolal aj proti domácej väzbe.

Viac o vyjadreniach ku kauze nájdete TU.