Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Exekutíva EÚ: Európania nesmú zabudnúť na holokaust Rómov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Aj po sedemdesiatich rokoch od holokaustu Sinti a Rómovia každodenne čelia nenávisti, násiliu, diskriminácii a rasizmu, pričom mnohí z nich ešte stále nemajú prístup k základným potrebám.

Brusel 1. augusta (TASR) - Európska komisia (EK) si v stredu pri príležitosti Medzinárodného dňa spomienky na holokaust Rómov, ktorý pripadá na 2. augusta, pripomenula pamiatku státisícov rómskych obetí holokaustu.

"Nacisti a ich kolaboranti usmrtili približne 500.000 Rómov z celej Európy, ktorí v tom čase predstavovali minimálne štvrtinu celkovej populácie Rómov. Dehumanizácia Rómov a iných menšín bola prvým krokom umožňujúcim vykonanie týchto ohavných zločinov," uvádza sa v stanovisku, ktoré zverejnili prvý podpredseda EK Frans Timmermans a eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová.

Obaja zdôraznili, že Európania nesmú na túto skutočnosť ani dnes zabúdať, naopak, musia energicky a odhodlane brániť spoločné európske hodnoty rovnosti a nediskriminácie.

"Rómovia sú pre mnohých Európanov zabudnutými obeťami holokaustu. Ich historické prenasledovanie nám pripomína potrebu riešiť problémy, ktorým v súčasnosti stále čelia a ktoré sa príliš často prehliadajú," upozornili Timmermans a Jourová. Spresnili, že aj po sedemdesiatich rokoch od holokaustu Sinti a Rómovia každodenne čelia nenávisti, násiliu, diskriminácii a rasizmu, pričom mnohí z nich ešte stále nemajú prístup k základným potrebám, ako je dôstojné bývanie, vzdelávanie a zdravotná starostlivosť. "Je povinnosťou každého z nás v EÚ zaobchádzať s našimi spoluobčanmi, a to najmä s tými najzraniteľnejšími v našej spoločnosti, dôstojne a s rešpektom," uvádza sa v dokumente exekutívy EÚ.

Európska komisia každý rok 2. augusta vzdáva poctu pamiatke rómskych obetí holokaustu a opätovne potvrdzuje svoj záväzok bojovať proti protirómskemu zmýšľaniu, antisemitizmu, rasizmu a iným formám neznášanlivosti. Úradníci EK si tento rok 2. augusta spolu so skupinou Rómov, ktorí prežili holokaust, ako aj s mladými Rómami, pripomenú tieto udalosti v bývalom koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau v Poľsku.

Spravodajca TASR Jaromír Novak