Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Exit poll: Poľskí konzervatívci zvíťazili vo voľbách

Ľudia si za plentou čítajú volebné lístky kandidátov do parlamentu vo volebnej miestnosti vo Varšave 25. októbra 2015. Voľby rozhodnú o tom, či aj po ôsmich rokoch zostane pri moci centristická proeurópska Občianska platforma (PO), alebo či vládu prevezme konzervatívna euroskeptická strana Právo a spravodlivosť (PiS). Kandidát tejto opozičnej strany Andrzej Duda už tento rok zvíťazil v prezidentských voľbách. Foto: TASR/AP

Zverejnenie oficiálnych výsledkov volieb do oboch komôr poľského parlamentu sa očakáva v pondelok.


Varšava 25. októbra (TASR) - Víťazom dnešných parlamentných volieb v Poľsku je podľa prvých odhadov konzervatívna euroskeptická strana Právo a spravodlivosť (PiS). Výsledky prieskumu medzi voličmi - tzv. exit pollu, na ktoré sa odvoláva agentúra AP, pripisujú konzervatívcom zisk 39,1 percenta odovzdaných hlasov, čo zodpovedá predpovediam zverejneným pred voľbami.

Centristická proeurópska strana Občianska platforma (PO), ktorá v Poľsku vládla uplynulých osem rokov, podľa prognózy agentúry Ipsos získala iba 23,3 percenta hlasov. V prípade potvrdenia týchto údajov sa tak dostane k moci opäť PiS, ktorého vláda v Poľsku pôsobila do roku 2007.

Zverejnenie oficiálnych výsledkov volieb do oboch komôr poľského parlamentu sa očakáva v pondelok. Volebná komisia dnes informovala, že do 17.00 h odovzdalo hlas 11,7 z 30,9 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti boli otvorené od 7.00 h do 21.00 h.

Konzervatívna PiS a centristická PO sú hlavnými politickými stranami v Poľsku posledných desať rokov. Podoba novej vlády bude závisieť od toho, ktoré menšie strany sa dostanú do 360-člennej dolnej komory parlamentu.