Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Exit polly: Albánske parlamentné voľby vyhrala socialistická opozícia

Líder albánskych socialistov Edi Rama odvolil. Foto: TASR

Predvolebnú kampaň poznačili obvinenia z manipulácie volieb a spory o kontrolu nad ústrednou volebnou komisiou.

Tirana 23. júna (TASR) - Socialistická opozícia zvíťazila v dnešných albánskych parlamentných voľbách a získala 52 až 56 percent hlasov. Ukázali to exit polly.

Vládnuca konzervatívna Demokratická strana premiéra Saliho Berishu dostala podľa exit pollov 39 až 43 percent hlasov.

Líder socialistov Edi Rama už vyhlásil víťazstvo vo voľbách, informovala svetová tlačová agentúra DPA.

Voľby poznamenala smrť - jeden človek zahynul a ďalší utrpel zranenia pri streľbe, ktorou sa skončila hádka neďaleko volebnej miestnosti v meste Lač na severozápade krajiny. Gjon Gjoni (53) zomrel po tom, ako ho postrelili pri prestrelke s kandidátom Demokratickej strany, ktorý tiež utrpel zranenia.

Hlasovanie je pokladané za skúšku demokracie v najchudobnejšej krajine Európy po násilných konfliktoch, ktoré nasledovali po predchádzajúcich voľbách v roku 2009 a vyžiadali si štyri obete na životoch. Tentoraz predvolebnú kampaň poznačili obvinenia z manipulácie volieb a spory o kontrolu nad ústrednou volebnou komisiou.

Európska únia žiada od Albánsku väčšiu transparentnosť a jej predstavitelia nedávno krajinu upozornili, že voľby musia splniť medzinárodné a európske štandardy, ak chce začať prístupové rozhovory. Albánsko požiadalo o členstvo v EÚ v roku 2009.

V ôsmych voľbách v Albánsku od pádu komunizmu v roku 1990 mohlo dnes odovzdať hlasy približne 3,3 milióna voličov, ktorí rozhodovali o zložení 140-členného parlamentu. Hlasovanie sa skončilo o 19.00 h.

Vzhľadom na pokračujúci spor okolo zloženia volebnej komisie nie je isté, kedy budú zverejnené výsledky. Podľa albánskeho zákona však k tomu musí dôjsť nie neskôr ako tri dni po voľbách.