Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Exkancelár Helmut Schmidt má za sebou úspešný chirurgický zákrok

Bývalý nemecký kancelár Helmut Schmidt, archívne foto Foto: TASR/AP

Profesor Karl-Heinz Kuck dnes informoval, že u 96-ročného nestora nemeckej politickej scény sa podarilo obnoviť krvný obeh v pravej dolnej končatine.

Hamburg 2. septembra (TASR) - Bývalý nemecký kancelár Helmut Schmidt, ktorý je od utorka hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti Asklépiovej kliniky v Hamburgu, sa tam dnes podrobil úspešnému chirurgickému zákroku. Špecialisti mu pri ňom odstránili krvnú zrazeninu, ktorá predtým upchala cievu na pravej nohe prominentného pacienta, informovali nemecké médiá.

Spomínaná klinika v hamburskej mestskej časti St. Georg disponuje aj centrom pre srdcovú a cievnu chirurgiu.

Profesor Karl-Heinz Kuck dnes informoval, že u 96-ročného nestora nemeckej politickej scény sa podarilo obnoviť krvný obeh v pravej dolnej končatine a stále veľmi populárny exkancelár bude môcť kliniku opustiť v priebehu dvoch až troch dní.

Už začiatkom augusta strávil tento významný predstaviteľ Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) niekoľko dní v nemocnici. Vtedy médiá informovali, že za jeho zdravotnými problémami bol nedostatok tekutín.

Helmut Schmidt, ktorý bol nemeckým spolkovým kancelárom v rokoch 1974-1982, zostal vášnivým fajčiarom aj v pokročilom veku. Napriek zákazu fajčenia vo verejných priestoroch, ktorý platí v Nemecku, si Schmidt ako mimoriadne populárny a stále spoločensky angažovaný občan mohol zapáliť aj počas naživo vysielaných televíznych interview.