Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Exkancelár Kohl dosiahol na súde zastavenie predaja spornej knihy

Bývalý nemecký kancelár Helmut Kohl. Foto: TASR/AP

Bývalý nemecký kancelár Helmut Kohl vyhral dnes súdny proces ohľadom zablokovania predaja knižného bestselleru, ktorého publikovanie si neprial.

Kolín nad Rýnom 5. mája (TASR) - Bývalý nemecký kancelár Helmut Kohl vyhral dnes súdny proces ohľadom zablokovania predaja knižného bestselleru, ktorého publikovanie si neprial, keďže obsahuje jeho opovržlivé komentáre o iných politikoch. Informovala o tom agentúra DPA.

Kolínsky oblastný súd potvrdil vlaňajšie rozhodnutie súdu nižšej inštancie, ktorý zakázal ďalší predaj titulu Vermächtnis: Die Kohl-Protokolle (Dedičstvo: Kohlove zápisy) vydaného minulý rok v októbri.

Kohl, ktorý bol nemeckým kancelárom v čase pádu Berlínskeho múru a pričinil sa o opätovné zjednotenie krajiny, v inkriminovanej knihe označuje svoju nástupníčku a spolustraníčku z Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Angelu Merkelovú za bezvýznamnú politickú postavu, ktorá "nevedela ani poriadne držať vidličku a nôž".

Autormi knihy sú Tilman Jens a Heribert Schwan, ktorý sa ako profesionálny spisovateľ podieľal na Kohlových trojzväzkových pamätiach. S ním sa Kohl dostal medzitým do sporov.

Publikácia je založená na 600 hodinách rozhovorov, ktoré s bývalým kancelárom spravil Schwan v rokoch 2001-02, keď pripravoval zmienené pamäte. Nahrávky sa dostali Kohlovi do rúk vlani po päťročných právnych sporoch o ich vlastníctvo.

Dnešný verdikt hovorí o tom, že publikovanie výrokov bolo nelegálne, pretože medzi Kohlom a Schwanom existovala "nepísaná dôverná dohoda". Kohlovi advokáti uviedli, že exkancelár, ktorý viedol krajinu 16 rokov, hodlá požadovať od Schwana, Tilmana a vydavateľstva Heyne-Verlag odškodné.