Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Exmanželka francúzskeho sériového vraha Fournireta dostala doživotie

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Samotný Fourniret zomrel v roku 2021 vo veku 79 rokov - ešte predtým, ako sa začal proces v prípade spomenutých troch vrážd. Manželia sa rozviedli v roku 2010.

Paríž 20. decembra (TASR) - Exmanželku francúzskeho sériového vraha a pedofila Michela Fournireta odsúdil v utorok súd na doživotné väzenie. Monique Olivierová si trest odpyká za spolupáchateľstvo pri troch z početných vrážd, ktorých sa Fourniret dopustil, informovala agentúra AFP.

Olivierová v aktuálnom procese čelila obvineniam z podielu na vraždách, ktoré sa odohrali pred niekoľkými desaťročiami. Ide o prípady zavraždenia dvoch mladých žien, medzi ktorými bola britská študentka Joanna Parrishová, ako aj jedného deväťročného dievčaťa.

Samotný Fourniret zomrel v roku 2021 vo veku 79 rokov - ešte predtým, ako sa začal proces v prípade spomenutých troch vrážd. Manželia sa rozviedli v roku 2010.

Olivierová si v súčasnosti odpykáva doživotné väzenie na základe verdiktu z roku 2008 za spolupáchateľstvo na ďalších vraždách, ktorých sa dopustil jej manžel. Momentálne bola pred súdom pre svoj podiel na únose, znásilnení a vražde 20-ročnej Parrishovej v roku 1990, ako aj vtedy 18-ročnej Marie-Angele Domeceovej z roku 1988.

Obvinená bola aj pre spolupáchateľstvo v prípade zmiznutia deväťročnej Estelle Mouzinovej v roku 2003. Jej telo sa napriek intenzívnemu pátraniu doposiaľ nepodarilo nájsť, píše AFP.

Taktiež sa nepodarilo objaviť ani pozostatky Domeceovej. Telo britskej študentky sa našlo v rieke Yonne v rovnomennom francúzskom departemente.

Osoby, ktoré vo Francúzsku odsúdia na doživotie, môžu obvykle požiadať o milosť po 18 až 22 rokoch; prokuratúra však pre Olivierovú (75) žiadala odpykanie si minimálne 22 rokov za mrežami. Odvolala sa pritom na "mimoriadnu závažnosť spáchaných činov a nevyhnutnosť ochrany spoločnosti".

Žalobcovia počas celého procesu poukazovali na to, že Olivierová sa snažila získať dôveru dvoch z obetí - Joanny Parrishovej a Marie-Angele Domeceovej, pričom si bola vedomá toho, že budú zavraždené. Zároveň sa rozhodla mlčať o vražde Estelle Mouzinovej.

Olivierová v utorok pred súdom požiadala pozostalých obetí o odpustenie, uzatvára AFP.