Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Exministra zahraničných vecí Fínska uznal súd vinným z korupcie

Ilkka Kanerva Foto: TASR/AP

Ilkka Kanerva je skúsený politik, vo fínskom parlamente strávil 37 rokov.

Helsinki 18. apríla (TASR) - Bývalého fínskeho ministra zahraničných vecí, konzervatívneho poslanca Ilkku Kanervu dnes helsinský súd uznal vinným z prijatia úplatku vyše 50.000 eur, za čo mu udelil 15-mesačný podmienečný trest.

Úplatok poslanec prijal od štyroch vedúcich pracovníkov, ktorých spoločnosti vlastnili alebo plánovali vybudovať nákupné centrá v poslancovom obvode na juhozápade Fínska.

Poslanec vyhlásil, že sa voči rozsudku odvolá. Dvaja zo zmienených podnikateľov dostali nepodmienečné tresty v trvaní šesť rokov a 3,5 roka, ďalší dostal podmienečný trest a štvrtého súd obvinenia z úplatkárstva zbavil.

Pravicová Národná koaličná strana prinútila Kanervu vzdať sa funkcie ministra zahraničných vecí v roku 2008, keď vyšlo najavo, že posielal údajne stovky "šteklivých" textových správ zo svojho služobného mobilu erotickej tanečníčke. Žena ich ponúkla bulvárnej tlači, ktorá ich zverejnila.

O dva roky skôr prežil Kanerva, vtedy vo funkcii podpredsedu fínskeho parlamentu, podobný škandál, keď textovými správami sľuboval niekoľkým mladým modelkám, že im zabezpečí prácu. Hoci sa informácia dostala na verejnosť, Kanervu menovali ministrom.

Ilkka Kanerva je skúsený politik, vo fínskom parlamente strávil 37 rokov.