Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Expert: Demonštrácie v Nemecku môžu prerásť do protestného hnutia

Na archívnej snímke ľudia demonštrujú proti pravicovému extrémizmu na námestí Jahnplatz v nemeckom Bielefelde. Foto: TASR/AP

V sobotu sa v metropole Berlín, vo Freiburgu i ďalších nemeckých mestách zišlo na protestných zhromaždeniach proti krajnej pravici najmenej 200.000 ľudí, pripomína DPA.

Berlín 4. februára (TASR) - Rozsiahle demonštrácie proti krajne pravicovému extrémizmu a strane Alternatíva pre Nemecko (AfD), ku ktorým v Nemecku dochádza už niekoľko týždňov, by mohli prerásť do dlhodobého protestného hnutia, uviedol v nedeľu pre agentúru DPA expert Centra pre výskum konfliktov na univerzite v Marburgu Tareq Sydiq.

Vlnu protestov v Nemecku vyvolali nedávne odhalenia nezávislého investigatívneho portálu Correctiv o tajnom stretnutí pravicových extrémistov vrátane vysokopostavených činiteľov AfD, na ktorom sa údajne diskutovalo o plánoch na "remigráciu", respektíve masové deportácie migrantov a "neasimilovaných občanov". Takéto deportácie by sa podľa účastníkov mali týkať nedostatočne prispôsobených migrantov vrátane tých, ktorí sú držiteľmi nemeckých pasov.

K tomuto odhaleniu a následnej vlne protestov došlo v období, keď v krajine narastajú preferencie AfD, a to pred troma dôležitými krajinskými voľbami. Tie sa uskutočnia v septembri vo východonemeckých spolkových krajinách Durínsko, Sasko a Brandenbursko.

Sydiqa podľa vlastných slov prekvapil rozsah celoštátnych demonštrácií, ku ktorým došlo len niekoľko dní po týchto odhaleniach, píše DPA.

Pôsobivý bol podľa experta aj fakt, že do ulíc nevyšli len ľudia vo väčších mestách, ale aj vo vidieckych oblastiach. Aktuálne protesty by mohli prebiehať podľa vzoru demonštrácií z 90. rokov, ktoré priniesli veľkú podporu utečencom, takže mali dlhodobý efekt, dodal Sydiq. Okrem toho by súčasné demonštrácie mohli ľudí politizovať a propagovať demokraciu, povedal.

V sobotu sa v metropole Berlín, vo Freiburgu i ďalších nemeckých mestách zišlo na protestných zhromaždeniach proti krajnej pravici najmenej 200.000 ľudí, pripomína DPA.