Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Izraelský expert na Sýriu: Vojna bude pokračovať, kým nebude víťaz

Ilustračné foto Foto: Screenshot/AP

Prímerie, ktoré vyrokovali Spojené štáty a Rusko, začalo platiť v Sýrii v sobotu 27. februára.

Tel Aviv 11. marca (TASR) - Vojna v Sýrii bude pokračovať, kým nezvíťazí jedna z dvoch strán tohto konfliktu, uviedol v rozhovore pre TASR izraelský expert na Sýriu Ejal Ziser.

Prímerie, ktoré vyrokovali Spojené štáty a Rusko, začalo platiť v Sýrii v sobotu 27. februára. Dohoda o zastavení paľby sa týka len oblastí bojov medzi jednotkami sýrskej vládnej armády, podporovanými ruským letectvom, a sýrskymi povstalcami. Nevzťahuje sa na Islamský štát, Front an-Nusra a ďalšie teroristické skupiny. Cieľom prímeria je okrem dodávok humanitárnej pomoci podporiť politické riešenie konfliktu.

"Nie, vojna bude pokračovať do vojenského víťazstva alebo kapitulácie jednej z dvoch strán. Trhlina je príliš široká a Rusi chcú evidentne dočasné zastavenie vojny z toho dôvodu, aby sa mohli pripraviť na ďalšiu fázu: buď porazia povstalcov, alebo dosiahnu dohodu o tom, že Asad zostane pri moci," konštatoval Ziser, profesor Telavivskej univerzity.

Pripustil, že Sýria môže existovať bez Asada, "ale celý ten proces bude dlhý a krvavý, tak ako je dlhá a krvavá vojna". Okrem toho sýrska opozícia nemá v súčasnosti osobnosť, ktorá by mohla konkurovať Asadovi. "Momentálne nevidím nikoho, kto by mohol viesť opozíciu."

Z geopolitického hľadiska má vojna v Sýrii podľa Zisera tri úrovne. Lokálna sa týka bojov medzi samotnými Sýrčanmi; regionálna konfliktu Iránu a šiitskej osi so sunnitskou Saudskou Arábiou a Tureckom; a medzinárodná predstavuje "novú studenú vojnu", kde stoja proti sebe Rusko a Spojené štáty.

Podľa Zisera však Rusko v konečnom dôsledku získa v Sýrii väčší vplyv než Západ. "Nepochybne, (Rusko) je jediným efektívnym zahraničným aktérom."

Ziser zároveň nevylučuje možnosť, že Sýria sa rozpadne na niekoľko menších štátov. Ako by to vyzeralo? "Islamský štát na východe, Kurdi na severe, Asadov štát alavitov na západe, umiernení povstalci roztrúsení všade v malých enklávach," vysvetlil.

Ružovo nevidí ani porážku Islamského štátu. "Je potrebné, aby svoju úlohu priamo na mieste zohrala lokálna mocnosť. Momentálne tam však nevidím nijakú takúto mocnosť."

Na otázku, ako mohli Západ a Rusko zabrániť vojne v Sýrii na jej počiatku, Ziser povedal: "Mohli prinútiť Asada odísť v pokoji."