Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Expert OSN na náboženskú slobodu vyzdvihol Albánsko

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Maldivčan Ahmed Šahíd označil Albánsko za vzor medzináboženskej harmónie: v trojmiliónovej populácii je moslimská väčšina a kresťanská menšina, ktorú tvoria katolíci a grécki pravoslávni kresťania.

Tirana 17. mája (TASR) - Osobitný spravodajca OSN pre náboženskú slobodu pochválil dnes Albánsko za medzináboženskú toleranciu, ktorú považuje za príkladnú pre ďalšie krajiny. Maldivčan Ahmed Šahíd označil Albánsko za vzor medzináboženskej harmónie: v trojmiliónovej populácii je moslimská väčšina a kresťanská menšina, ktorú tvoria katolíci a grécki pravoslávni kresťania.

Šahíd ukončil dnes osemdňovú návštevu Albánska, z ktorej má pripraviť správu o jeho politike a praxi v oblasti náboženstva, vrátane nevyriešených záležitostí či nových výziev.

"Sloboda náboženstva alebo viery je v Albánsku prakticky realitou a svet sa môže mnohému naučiť z albánskej skúsenosti pri rešpektovaní slobody slova, svedomia a náboženstva alebo viery a pri dosahovaní medzináboženskej harmónie," povedal Šahíd.

Komunistický režim v krajine zakázal náboženstvo v roku 1967 a tento zákaz platil až do jeho pádu v roku 1990. Kostoly, mešity a podobné zariadenia zmenil na nákupné centrá, športové haly a divadlá.

Postkomunistické Albánsko "rýchlo zrekonštruovalo náboženskú infraštruktúru a obnovila duchovné vedenie" pokračoval Šahíd. Podľa vlastných slov sa dozvedel iba o troch prípadoch náboženskej diskriminácie a považuje ich vyriešenie za "zdravú reakciu".

Zdôraznil však, že "jedinečné spolužitie a vzájomné rešpektovanie sa rozličných náboženských skupín i v rámci nich samých by nemalo byť považované za samozrejmosť..., keďže situácia sa môže zmeniť rýchlejšie a neočakávanejšie, ako si mnohí myslia".

Podľa predbežných údajov sa nik z Albánska nepridal v ostatnom čase k žiadnej extrémistickej skupine v Sýrii alebo Iraku, informovala tlačová agentúra AP.