Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Expertom sa podarilo nabúrať do systému Boeingu 757

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Testovanie uskutočnilo ministerstvo v septembri minulého roka na lietadle odstavenom na letisku v štáte New Jersey.

Washington 19. novembra (TASR) - Americké ministerstvo vnútornej bezpečnosti tento týždeň priznalo, že vlani sa jeho expertom v rámci testu podarilo nabúrať do systému Boeingu 757. Informovali o tom americká televízia CBS a portál Avionics.

Ministerstvo zdôraznilo, že získané poznatky už využilo na zavedenie nových bezpečnostných opatrení. Spoločnosť Boeing uviedla, že výsledky testu nenaznačujú významnú hrozbu, pretože test sa uskutočnil na staršom lietadle so staršími systémami. Lietadlá 757 prestal Boeing vyrábať v roku 2004, no letecké spoločnosti ich stále používajú.

Testovanie uskutočnilo ministerstvo v septembri minulého roka na lietadle odstavenom na letisku v štáte New Jersey. Odborníkom trvalo dva dni, kým sa na diaľku nabúrali do systémov stroja.

"Lietadla sa nikto nedotkol, nemali sme narušiteľa zvnútra. Využili sme bežné postupy na prerazenie bezpečnosti a boli sme schopní vytvoriť si našu prítomnosť v systémoch lietadla," uviedol predstaviteľ ministerstva Robert Hickey. Dodal, že využili vysokofrenvenčné spojenie.

Viac informácií ministerstvo z bezpečnostných dôvodov neuviedlo.

Podnetom k testovaniu bol incident z roku 2015, keď odborník v oblasti bezpečnosti oznámil Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI), že počas letu sa mu podarilo nabúrať do zábavného systému lietadla.