Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Experti znovu vyšetrujú popravu generálneho tajomníka OSN z roku 1961

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ide o nehodu, ktorá sa stala 18. septembra 1961.

New York 6. júla (TASR) - Trojčlenná expertná komisia Organizácie Spojených národov nenašla pri skúmaní okolností, ktoré viedli v roku 1961 k úmrtiu vtedajšieho generálneho tajomníka svetovej organizácie Daga Hamarskjölda zo Švédska, žiadne dôkazy potvrdzujúce špekulácie, že diplomat prežil leteckú katastrofu nad územím dnešnej Zambie a následne bol popravený výstrelom do hlavy.

Odborníci však tvrdia, že švédsky diplomat zomrel bezprostredne pri nehode alebo krátko po nej. Súčasne pripomínajú, že žiadny z viac ako 200 röntgenových záberov obetí leteckého nešťastia neodhalil na ich telách strelné zranenia, uviedla agentúra DPA.

Členovia komisie, konkrétne niekdajší predseda najvyššieho súdu Tanzánie Mohamed Chande Othman, austrálska pilotka, expertka na letectvo Kerryn Macaulayová a špecialista na balistiku, poradca Interpolu Henrik Larsen z Dánska, úplne nevylúčili možnosť, že stroj typu DC-6 mohol byť zostrelený. Z ich správy vyplýva, že existujú indície o prítomnosti viacerých iných lietadiel v danom vzdušnom priestore. Objavili sa aj správy o požiari lietadla a náznaky, že jeho posádka bola unavená. To sú však všetko indície, nie dôkazy, zdôrazňuje sa v správe expertnej komisie, ktorú dnes zverejnili v New Yorku.

Pri nehode z 18. septembra 1961 prišlo v troskách lietadla vtedajšieho generálneho tajomníka OSN o život aj ďalších 15 ľudí. Hamarskjöld v osudný deň smeroval na rokovania s cieľom dosiahnuť prímerie v regióne.