Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Haváriou na Ukrajine sa nebude zaoberať Medzinárodný trestný súd

Pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe na mieste havárie lietadla spoločnosti Malaysia Airlines na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Vyplýva to z dnešného vyhlásenia holandského ministra spravodlivosti a vnútornej bezpečnosti Iva Opsteltena.

Amsterdam 30. júla (TASR) - Nie Medzinárodný trestný súd so sídlom v Haagu, ale zrejme Holandsko alebo Malajzia budú konať vo veci havarovaného civilného dopravného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines, v ktorého troskách prišlo na východe Ukrajiny o život všetkých 298 ľudí na palube. Väčšinu z nich tvorilo 193 občanov Holandska.

Vyplýva to z dnešného vyhlásenia holandského ministra spravodlivosti a vnútornej bezpečnosti Iva Opsteltena, ktorý napísal zákonodarnému zboru krajiny list a požiadal, aby tribunálu pre vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti predložili výlučne tie kauzy, v ktorých zainteresované štáty nechcú alebo nedokážu postupovať. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

Opstelten sa však domnieva, že spomínané možnosti sa na kauzu leteckej havárie na východe Ukrajiny nevzťahujú.

Holandské grémium poverené vyšetrovaním katastrofy v týchto dňoch informovalo, že dostalo značné množstvo dôkazového materiálu zo zdrojov mimo Ukrajiny, preto nebude nevyhnutne potrebné dostať sa na miesto dopadu trosiek lietadla, ktoré je pre ťažké boje v oblasti aj naďalej nedostupné.

Expertom sa opäť nepodarilo dostať na miesto pádu boeingu

Holandským expertom sa ani dnes, už štvrtý deň po sebe, nepodarilo dostať na miesto pádu malajzijského civilného lietadla na východe Ukrajiny. Dôvodom sú boje medzi vládnymi jednotkami a proruskými separatistami.

"Konvoj holandských expertov nevycestuje na miesto pádu letu MH17. Bezpečnostná situácia je príliš neistá," informoval šéf holandskej misie Pieter Jaap Aalbersberg.

Hoci väčšina tiel bola z miesta nešťastia vyzdvihnutá, Holanďania chcú pátrať po zvyšných telesných pozostatkoch a osobných veciach svojich krajanov.

"Budeme sa snažiť dostať do oblasti v nasledujúcich dňoch, ale ešte sa len uvidí, či bude situácia bezpečnejšia," citovala Aalbersberga agentúra Reuters.