Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Experti na terorizmus sa každý týždeň stretávajú v Holandsku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Po zosilnení spolupráce medzi bezpečnostnými a spravodajskými službami volajú všetky inštitúcie Európskej únie.


Brusel/Amsterdam 27. júla (TASR) - Zástupcovia 30 európskych národných bezpečnostných služieb mávajú v Holandsku pravidelné stretnutia na týždennej báze. Cieľom je výmena informácií o terorizme, uviedol dnes holandský denník Volkskrant.

Podľa správy, ktorá sa odvoláva na zdroje blízke vláde, tieto rokovania prebiehajú už niekoľko mesiacov a znamenajú zintenzívnenie medzinárodného úsilia v boji proti terorizmu.

Po zosilnení spolupráce medzi bezpečnostnými a spravodajskými službami volajú aj všetky inštitúcie Európskej únie.

Stretnutia národných expertov z bezpečnostných služieb začali z iniciatívy holandskej Všeobecnej spravodajskej a bezpečnostnej služby (AIVD), ktorá od 1. júla prebrala predsedníctvo Európskej protiteroristickej skupiny (CTG).

Volkskrant pripomenul, že do novembra 2015, keď Paríž ochromili koordinované teroristické útoky, ktoré si vyžiadali 130 obetí na životoch, nedochádzalo k "štruktúrovanému využívaniu informácií" medzi bezpečnostnými službami európskych štátov.

Podľa denníka holandský minister vnútra Ronald Plasterk už v júni priznal, že CTG za posledné mesiace urobila obrovský pokrok v posilnení spolupráce medzi členmi tejto skupiny a napríklad informácie o európskych zahraničných bojovníkoch, ktorí bojujú v Iraku či Sýrii, sú teraz k dispozícii všetkým spravodajským službám zapojeným do činnosti CTG.