Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Experti vo Frankfurte zneškodnili bombu z 2. svetovej vojny

Hasiči a experti zneškodňujú bombu z druhej svetovej vojny po hromadnej evakuácii obyvateľov z husto obývanej štvrte nemeckého mesta Frankfurt nad Mohanom vo štvrtok 20. mája 2021. Foto: TASR/AP

Obrovskú nevybuchnutú bombu našli počas bagrovania pri stavebných prácach.

Frankfurt nad Mohanom 20. mája (TASR) - Po hromadnej evakuácii obyvateľov z husto obývanej štvrte nemeckého mesta Frankfurt nad Mohanom experti v noci na štvrtok bezpečne zneškodnili bombu z druhej svetovej vojny. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Hasiči krátko po stredajšej polnoci na Twitteri oznámili, že 500-kilogramová bomba z druhej svetovej vojny bezpečným spôsobom explodovala.

Vo frankfurtskej štvrti Nordend muselo na požiadania úradov preventívne opustiť svoje domovy približne 25.000 ľudí.

Pri prvej prehliadke oblasti po kontrolovanom výbuchu neboli zistené žiadne viditeľné škody.

Špecialisti z útvaru na odstraňovanie munície žiadali 70 nákladných áut plných zeminy, ktorou zasypali explozívny nález a tým stlmili silu výbuchu.

Experti stoja na kope piesku počas zneškodnenia bomby z druhej svetovej vojny po hromadnej evakuácii obyvateľov z husto obývanej štvrte nemeckého mesta Frankfurt nad Mohanom vo štvrtok 20. mája 2021.
Foto: TASR/AP


Obrovskú nevybuchnutú bombu našli v stredu napoludnie SELČ počas bagrovania pri stavebných prácach.

Experti stanovili, že výbušné zariadenie nemôže byť zneškodnené tak, ako mnoho iných bômb z druhej svetovej vojny, pretože hrozilo riziko okamžitého výbuchu.

Hasiči preto požiadali všetkých ľudí v okruhu približne 700 metrov, aby okamžite opustili svoje domovy a vyhradenú oblasť. Obyvateľov previezli na hokejový štadión, kde prečkali detonáciu.

Kopa piesku a zeminy, ktorou zasypali explozívny nález a tým stlmili silu výbuchu počas zneškodnenia 500-kilogramovej bomby z druhej svetovej vojny po hromadnej evakuácii obyvateľov z husto obývanej štvrte nemeckého mesta Frankfurt nad Mohanom vo štvrtok 20. mája 2021.
Foto: TASR/AP


Evakuovali aj okolo 200 pacientov z miestnej nemocnice.

Zákaz nočného vychádzania, ktorý počas pandémie koronavírusu platí vo Frankfurte, bol dočasne čiastočne zrušený, aby mohli experti urobiť svoju prácu a aby sa obyvatelia mohli nakoniec vrátiť domov.

Nie je neobvyklé, že pri stavebných prácach v Nemecku nájdu nevybuchnuté bomby z druhej svetovej vojny.

Zneškodňovanie výbušných zariadení môže byť nebezpečné a občas vedie k zraneniam a úmrtiam.