Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Experti z MAAE po rokovaniach odcestovali z Iránu

Na archívnej snímke iránska vlajka veje pred budovou Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Foto: TASR/AP

Delegácia vedená zástupcom generálneho riaditeľa MAAE Massimom Aparom rokovala s iránskymi predstaviteľmi a Eslámím o budúcej spolupráci a bezpečnostných zárukách.

Teherán 19. decembra (TASR) - Predstavitelia Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok odcestovali z Iránu po rozhovoroch s riaditeľom iránskej organizácie pre atómovú energiu Mohammadom Eslámím. Výsledok rokovaní je však nejasný. Informuje o tom agentúra Reuters, ktorá správu prevzala z iránskej agentúry ISNA.

Delegácia vedená zástupcom generálneho riaditeľa MAAE Massimom Aparom rokovala s iránskymi predstaviteľmi a Eslámím o budúcej spolupráci a bezpečnostných zárukách.

ISNA však nešpecifikovala, či sa podarilo vyriešiť nejasnosti o údajných tajných aktivitách Teheránu v súvislosti s obohateným uránom, ktorý sa našiel v troch neohlásených lokalitách. Tento problém brzdí snahy o obnovenie jadrovej dohody s Iránom z roku 2015.

Delegácia MAAE plánovala navštíviť Irán ešte v novembri, návštevu odložila po kritike Rady guvernérov a nedostatočnej spolupráci Teheránu pri poskytovaní "dôveryhodných" odpovedí na technické otázky. Jadrová dozorná agentúra OSN preto nebola schopná zaručiť hodnovernosť a integritu iránskeho jadrového programu.

V piatok Eslámí vyhlásil, že stopy obohateného uránu nájdené v Iráne sa tam dostali zo zahraničia. Dohoda z roku 2015 poskytla Iránu zmiernenie sankcií výmenou za obmedzenie jeho jadrového programu, aby Teherán nemohol vyvinúť jadrovú zbraň.