Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Experti začali skúmať poškodené čierne skrinky z havarovaného boeingu

Ilustračné foto. Foto: TASR

Nehodu Boeingu 737-800 nízkonákladovej spoločnosti FlyDubai neprežil nikto zo 62 ľudí na palube, prevažne občanov Ruska.


Rostov na Done/Dubaj 20. marca (TASR) - Ruské zásahové tímy ukončili dnes pátracie práce na mieste havárie lietadla, ktoré sa zrútilo v noci z piatka na sobotu v Rostove na Done v juhozápadnej časti Ruska.

Experti z viacerých krajín zase začali dnes analyzovať obsah nájdených čiernych skriniek, tie sú však obe silne poškodené, informovala agentúra AP.

Nehodu Boeingu 737-800 nízkonákladovej spoločnosti FlyDubai neprežil nikto zo 62 ľudí na palube, prevažne občanov Ruska. Stroj letel z Dubaja do Rostova na Done, ktorý leží neďaleko ukrajinských hraníc približne 950 kilometrov južne od Moskvy.

Boeing havaroval počas druhého pokusu o pristátie na rostovskom letisku a po strmom klesaní a následnom dopade na zem explodoval.

Čo nehodu spôsobilo, zatiaľ nie je známe, avšak jej pravdepodobnou príčinou mohla byť zlá viditeľnosť a silný bočný vietor. Vyšetrovatelia zároveň preveria aj to, či nedošlo k chybe pilota alebo zlyhaniu techniky.

Forenzní znalci dnes oficiálne začali s procesom identifikácie obetí. Tej by mali napomôcť vzorky DNA, ktoré odobrali príbuzným.

Na letisko v Rostove na Done prišli dnes stovky smútiacich ľudí, ktorí tam symbolicky prinášali sviečky, hračky a kvety. Letisko, na ktorého pristávacej dráhe vznikol v dôsledku nehody rozsiahly kráter, zostáva uzavreté a jeho prevádzka bude obnovená až v pondelok, kedy budú ukončené rekonštrukčné práce.

Pátracie tímy hľadali rozptýlené trosky stroja na ploche približne 15 hektárov. Podarilo sa im nájsť obe takzvané čierne skrinky, ktoré odoslali na analýzu do Moskvy. Tam by ich mali spoločne skúmať experti z Ruska, Spojených arabských emirátov a aj Francúzska, keďže lietadlo malo francúzske motory. Podľa prvých zistení sú však oba záznamníky veľmi poškodené a nateraz nie je jasné, či sa z nich podarí stiahnuť nejaké dáta.