Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Výbuch v Budapešti zranil dvoch policajtov, zasadá bezpečnostný výbor

Polícia a záchranári uzavreli okolie obchodu neďaleko Hudobnej akadémie Franza Liszta, ktorým krátko pred polnocou otriasla explózia. Budapešť, 25. septembra 2016. Foto: TASR/MTI

V okolí tlaková vlna rozbila viaceré okná a bolo poškodených mnoho vozidiel. Stav dvoch maďarských policajtov je stabilizovaný, no prípad sa vyšetruje ako pokus o vraždu.

Budapešť 25. septembra (TASR) - Stav dvoch maďarských policajtov, ktorí sa vážne zranili v sobotu večer pri výbuchu v Budapešti, je stabilizovaný, informovala dnes polícia na svojej stránke police.hu.

Podľa agentúry MTI 23-ročná policajtka utrpela ťažké poranenia a do nemocnice ju previezli v kritickom stave, jej 26-ročný kolega utrpel takisto vážne zranenia.

Oboch hospitalizovali vo vojenskej nemocnici, kde sa podrobili operáciám. V súčasnosti sú na jednotke intenzívnej starostlivosti. Bližšie detaily o poraneniach polícia neuviedla.


Schôdzku parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť zvolal na pondelok ráno kvôli sobotňajšiemu výbuchu v centre Budapešti jeho predseda z opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Zsolt Molnár.

Pre agentúru MTI dnes Molnár uviedol, že na schôdzke očakáva podrobnú správu príslušných orgánov o výsledkoch vyšetrovania a o možných príčinách explózie.

Predseda výboru zdôraznil, že očakáva vecné informácie a nie dohady či špekulácie. "Niet miesta pre vzbudzovanie strachu," dodal Molnár.

Prípad sobotňajšieho výbuchu v centre Budapešti, pri ktorom utrpeli zranenia dvaja maďarskí policajti, vyšetruje Národný vyšetrovací úrad (NNI) ako pokus o vraždu, informovala dnes komerčná spravodajská televízia HírTV.

"Pri výbuchu boli zranení dvaja hliadkujúci príslušníci Budapeštianskeho veliteľstva polície (BRFK). Obaja sú hospitalizovaní. Polícia uzatvorila okolie a uistila sa, že ďalší zranení nie sú," povedala hovorkyňa Celoštátneho veliteľstva polície (ORFK) Melinda Csillagová.

O stave členov hliadky zatiaľ nevydali žiadne správy. Podľa nepotvrdených informácií zranení boli policajt a policajtka. Muž bol zranený na nohe a žena utrpela poranenia nohy.

V okolí tlaková vlna rozbila viaceré okná a bolo poškodených mnoho vozidiel. Bezpečnostný expert Péter Tarjányi pre televíziu uviedol, že všetko naznačuje tomu, že nešlo o výbuch plynu. Zdôraznil, že polícia presne vie, čo sa stalo, o čom svedčí aj skutočnosť, že nikto nehovorí o teroristickom útoku.

Polícia vypočúva obyvateľov okolia. Dnes ráno už časť evakuovaných pustili do svojich príbytkov, ostatní čakali v autobusoch.

Internetové vydanie denník Népszabadság uviedlo, že pred miestnosťou, prípadne v priestoroch domu číslo 2-4 na ulici Teréz körút vybuchla výbušnina, ktorá obsahovala aj klince.

Príčina výbuchu zatiaľ nie je známa. Explózia nespôsobila žiaden ďalší požiar.

Opozícia nevylučuje, že explózia mala poslúžiť vládnej kampani

Maďarská opozičná Demokratická koalícia (DK) vyzvala vládu a políciu, aby dnes do 18.00 h vyjasnila okolnosti sobotňajšieho výbuchu v centre Budapešti. Podľa agentúry MTI člen predsedníctva DK György Kakuk uviedol, že ak sa tak nestane, potvrdí sa podozrenie ľudí, že táto udalosť mala poslúžiť vláde v kampani pred referendom o utečeneckých kvótach EÚ.

Referendum s otázkou "Ste za to, aby EÚ mohla aj bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?" sa má konať o týždeň v nedeľu.

"Mesiace trvajúca nenávistná kampaň vlády vytvorila v krajine prostredie, v ktorom mnohí nevylučujú, dokonca skôr považujú za pravdepodobné, že za takouto akciou môžu stáť aj orbánovci," povedal Kakuk, podľa ktorého je práve preto dôležité vyjasniť, čo sa stalo. Dvom zraneným policajtom zaželala DK skoré uzdravenie.

Predseda parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť za opozičnú Maďarskú socialistickú stranu (MSZP) Zsolt Molnár zvolal na pondelok zasadnutie tohto orgánu a vyhlásil, že očakáva podrobnú správu príslušných orgánov o výsledkoch vyšetrovania a o možných príčinách explózie.