Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pri explózii v Kandaháre zahynuli traja ľudia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Kandahár, metropola rovnomennej afganskej provincie, je domovským mestom militantov z hnutia Taliban.

Kandahár 21. apríla (TASR) - Traja ľudia zahynuli a 17 ďalších utrpelo zranenia pri výbuchu, ku ktorému došlo dnes ráno pri policajnej stanici v provinciálnej metropole Kandahár na juhu Afganistanu. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na afganských predstaviteľov.

Podľa prvotných vyjadrení oficiálnych činiteľov bola nálož umiestnená v automobile, avšak neskôr uviedli, že túto informáciu nemôžu s určitosťou potvrdiť.

Pri dnešnej explózii prišli o život tri osoby vrátane dvoch policajtov a zranilo sa takmer 20 osôb. Medzi obeťami útoku bola aj žena, citovala agentúra AP vyjadrenia šéfa regionálnej nemocnice v Kandaháre.

K zodpovednosti za útok sa bezprostredne nikto neprihlásil. Za uplynulé týždne však došlo v Afganistane k zvýšenému počtu útokov cielených na afganské bezpečnostné zložky. Príčinou je podľa AP pripájanie sa tamojších militantov ku každoročnej letnej ofenzíve.

V sobotu sa odpálil samovražedný atentátnik pred budovou banky na východe Afganistanu, v ktorej mali svoje účty pracovníci afganskej vlády. Výbuch si vyžiadal 33 obetí a takmer stovku zranených.

Traja ľudia zahynuli aj v nedeľu večer pri útoku na policajnú stanicu v metropole juhoafganskej provincie Helmand, kde samovražedný útočník odpálil nálož pri bráne policajnej stanice.

Kandahár, metropola rovnomennej afganskej provincie, je domovským mestom militantov z hnutia Taliban. V rokoch 1996-2001 bol aj hlavným mestom extrémistickej afganskej vlády.