Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Explózie v Kábule:Na pohrebe senátorovho syna zomrelo najmenej 20 ľudí

Muži sa snažia rozpoznať obete na základe pozostatkov oblečenia na mieste troch samovražedných útokov v Kábule. V Afganistane, 3. júna 2017. Foto: TASR/AP

Stalo sa tak na druhý deň po tom, ako stovky demonštrantov požadovali zlepšenie bezpečnosti v hlavnom meste a rezignáciu vlády.

Kábul 3. júna (TASR) - Tri po sebe nasledujúce výbuchy na pohrebe senátorovho syna v Kábule zabili dnes najmenej 20 smútočných hostí a desiatky ďalších zranili, informovala tlačová agentúra DPA. Stalo sa tak na druhý deň po tom, ako stovky demonštrantov požadovali zlepšenie bezpečnosti v hlavnom meste a rezignáciu vlády.

"Nevieme, či tie výbuchy boli samovražedné bombové atentáty alebo explózie výbušnín umiestnených vopred," povedal tlačovej agentúre DPA predstaviteľ polície, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity. Podľa hovorcu ministerstva zdravotníctva bolo zranených najmenej 120 ľudí vrátane ministra zdravotníctva.

Trojica výbuchov otriasla dnes cintorínom na pohrebe syna afganského senátora, podpredsedu hornej komory afganského parlamentu Alama Izidjara, zabitého počas piatkových protestov.

Na pohrebe sa zúčastnil aj minister zahraničných vecí a štátny minister pre reformy v bezpečnostnom sektore.

Afganský prezident Ašraf Ghání útok na Twitteri odsúdil, označil ho za "šokujúci" a vyzval spoluobčanov, aby zostali jednotní.

Podľa tlačovej agentúry AP sa charakter piatkovej demonštrácie zmenil, keď sa jej účastníci pokúsili dostať bližšie k prezidentskému palácu. Polícia vystrelila varovné výstrely a použila vodné delá aj slzný plyn v snahe rozptýliť dav. Podľa šéfa mestskej polície niektorí demonštranti strieľali smerom na jeho mužov.

Jeden z členov parlamentu v piatok povedal, že pri incidente bolo zastrelených osem demonštrantov, zatiaľ čo do nemocnice boli údajne dopravené iba štyri telá. Podľa polície boli zabití dvaja demonštranti a zranených 25 policajtov.

Námestník ministra vnútra, generál Mural Ali Murad, dnes vyzval demonštrantov, z ktorých časť prenocovala v centre mesta v stanoch, aby sa rozišli vzhľadom na vysokú bezpečnostnú hrozbu v krajine. A vyzval členov verejnosti, aby sa k demonštrantom nepridávali.

Centrum Kábulu po demonštráciách uzavreli



Ulice v afganskej metropole Kábul sú dnes uzatvorené. Úrady sa tak snažia zamedziť opakovaniu demonštrácií, ktoré si v piatok vyžiadali najmenej štyroch mŕtvych a 15 zranených, informovala agentúra Reuters.

Zablokované sú aj iné časti mesta, bezpečnostné sily zriadili nové kontrolné stanovištia a v uliciach hliadkujú vojaci v obrnených vozidlách.

Okrem toho úrady zakázali protesty a demonštrácie s odvolaním sa na riziko útokov na veľké zhromaždenia ľudí.

Dôvodom piatkových demonštrácií bol stredajší bombový útok v Kábule, pri ktorom zahynulo 90 ľudí a ďalších vyše 450 utrpelo zranenia. Protestujúci sa dožadovali posilnenia bezpečnosti v meste a odstúpenia niektorých politikov. Demonštrácia vyústila do zrážok s políciou.

Väčšinu obetí stredajšieho bombového útoku v prísne stráženej diplomatickej štvrti Kábulu, kde sa nachádza ministerstvo zahraničných vecí, veľvyslanectvá, prezidentský palác a sídla tajných a bezpečnostných služieb, tvoria civilisti vrátane žien a detí. O život prišli aj afganskí ochrankári, ktorí strážili diplomatické misie západných štátov vrátane amerického veľvyslanectva.

K útoku, ktorý sa odohral v prvý týždeň moslimského pôstneho mesiaca ramadán, sa stále nikto neprihlásil. Išlo o jeden z najhorších útokov extrémistov od odchodu zahraničných síl z krajiny v roku 2014.