Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Expremiér Gyurcsány vyzval Merkelovú, aby urobila poriadok s Orbánom

Ferenc Gyurcsány, archívne foto Foto: TASR/AP

Expremiér varoval, že Orbán môže rozvrátiť svoju vlasť a ohroziť Európu, za čo nesie zodpovednosť aj kancelárka Merkelová, pretože toleruje Orbánove darebáctva pre európske parlamentné mandáty.

Budapešť 27. februára (TASR) - Bývalý predseda maďarskej vlády Ferenc Gyurcsány vyzval otvoreným listom nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, aby urobila poriadok s vládou premiéra Viktora Orbána. V stredu o tom na Facebooku informoval Gyurcsány, ktorý tam zverejnil aj obsah listu.

Expremiér varoval, že Orbán môže rozvrátiť svoju vlasť a ohroziť Európu, za čo nesie zodpovednosť aj kancelárka Merkelová, pretože toleruje Orbánove darebáctva pre európske parlamentné mandáty alebo pre ochranu nemeckých investorov v Maďarsku. Preto označil za dôležité pohovoriť si o tom slušne, avšak nie "diplomatickou rečou".

"V Maďarsku mnohí cítime, že atmosféra je dusivá. Skutočnosť, že súčasná maďarská vláda nepracuje na vytváraní jednoty Európy, ale na jej rozvrátení, je aj Vašou zodpovednosťou," formuloval Gyurcsány, ktorý pripomenul, že Orbánov kabinet v týchto dňoch vedie zo štátnych peňazí kampaň - stojacu desiatky miliónov eur - o tom, že promigračná väčšina Európskej únie, v rámci nej aj Európska ľudová strana (EĽS), útočí na Maďarsko.

Merkelovú vyzval, aby zakročila, pretože ak prižmúri oči nad politikou Orbánovej vlády a ak sa za Európu postaví iba v rovine vyhlásení, potom čakajú Európu a Maďarsko hrozivé roky.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)