Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Expremiér Paroubek sa musí ospravedlniť redaktorovi za urážky

J. Paroubek Foto: TASR/Bohdan Kopčák

Paroubek musí na vlastné náklady uverejniť v denníku Právo ospravedlňujúci inzerát a text, v ktorom prizná, že jeho výroky na adresu novinára boli nepravdivé a hrubo dehonestujúce.

Praha 18. januára (TASR) - K verejnému ospravedlneniu a pokute 50.000 českých korún (2000 eur) ako náhradu za nemajetkovú ujmu odsúdil dnes okresný súd v Prahe bývalého premiéra a predsedu ČSSD a súčasného predsedu strany Národní socialisti - Ľavica 21. storočia Jiřího Paroubka. Informoval o tom dnes spravodajský server Novinky.cz.

Pred 16 mesiacmi zverejnil Paroubek na serveri vasevec.cz článok, v ktorom s pomocou množstva vulgarizmov urážal redaktora Práva Jiřího Ovčáčka. Označil ho za skorumpovaného novinára. Stalo sa tak v reakcii na novinárov rozhovor so súčasným predsedom ČSSD Bohuslavom Sobotkom, v ktorom zazneli informácie o možnej podpore vlády zo strany nového Paroubkovho politického subjektu.

Paroubek musí na vlastné náklady uverejniť v denníku Právo ospravedlňujúci inzerát a text, v ktorom prizná, že jeho výroky na adresu novinára boli "nepravdivé a hrubo dehonestujúce". Má ho zverejniť aj na serveri, kde Ovčáčka urážal.

Navyše musí redaktorovi zaplatiť 50.000 českých korún a uhradiť trovy súdneho konania.

Ako pripomenuli novinky.cz, rozsudok nie je zatiaľ právoplatný, Paroubkov obhajca si ponechal lehotu na prípadné odvolanie. Prípadom by sa tak mohol zaoberať ešte odvolací súd.