Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Expremiéra Berlusconiho preložili z JIS na bežné nemocničné oddelenie

Na archívnej snímke z 21. októbra 2022 líder strany Forza Silvio Berlusconi máva v Ríme. Foto: TASR/AP

Berlusconiho (86) hospitalizovali 5. apríla na oddelení srdcovocievnych chorôb v milánskej nemocnici San Raffaele po tom, čo ho začali trápiť problémy s dýchaním.

Rím 16. apríla (TASR) - Talianskeho expremiéra Silvia Berlusconiho previezli v nedeľu z jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS) na bežné nemocničné oddelenie. TASR o tom informuje citujúc zo správ talianskych médií; denníka Corriere della Sera a agentúry ANSA.

Berlusconiho (86) hospitalizovali 5. apríla na oddelení srdcovocievnych chorôb v milánskej nemocnici San Raffaele po tom, čo ho začali trápiť problémy s dýchaním. Jeho osobný lekár Alberto Zangrillo potvrdil, že expremiér už dlhší čas trpí chronickou myelomonocytovou leukémiou. Ide o zriedkavý typ rakoviny krvi, ktorá postihuje najmä seniorov.

V nemocnici sa Berlusconi ostatných 12 dní zotavoval z pľúcnej infekcie a náhleho zhoršenia leukémie, pripomína ANSA.

Lekári však už minulý štvrtok informovali, že jeho zdravotný stav sa neustále zlepšuje. V nedeľu ho tak "previezli na bežné (nemocničné) oddelenie", uviedol denník Corriere della Sera citujúc nemenované zdroje blízke politikovej rodine.

Bývalý trojnásobný taliansky premiér pôsobí v súčasnosti ako senátor a líder pravicovej strany Forza Italia, ktorá je súčasťou vládnej koalície premiérky Giorgie Meloniovej.

Berlusconiho zdravie je v posledných rokoch pomerne krehké. V roku 2006 mu v USA implantovali kardiostimulátor. V roku 2016 ho operovali na slabinovú prietrž, neskôr absolvoval ďalšiu operáciu srdca a o tri roky mal črevnú obštrukciu. V septembri 2020 sa na 11 dní ocitol v nemocnici pre zápal pľúc súvisiaci s covidom. Pre ďalšie zdravotné komplikácie bol potom ešte viackrát hospitalizovaný.