Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Exprezident Clinton vyzval na ukončenie napätia na severe Kosova

Na snímke auto kosovskej polície v Zvecan. Foto: TASR/AP

Clinton sa v pondelok zúčastnil na slávnostnej ceremónii v albánskom hlavnom meste Tirana, kde mu premiér Edi Rama odovzdal ocenenie.

Tirana 4. júla (TASR) — Bývalý americký prezident Bill Clinton počas návštevy Albánska vyzval kosovskú vládu, aby prestala zhoršovať napätú situáciu na severe Kosova obývanom prevažne Srbmi. V utorok to uviedla agentúra Reuters.

Clinton sa v pondelok zúčastnil na slávnostnej ceremónii v albánskom hlavnom meste Tirana, kde mu premiér Edi Rama odovzdal ocenenie. Pri tejto príležitosti vyhlásil, že je potrebné "zastaviť toto šialenstvo".

Násilnosti v Kosove opätovne vypukli v máji po tom, čo tamojšia vláda nasadila políciu na dosadenie novozvolených albánskych starostov do úradov v prevažne srbských oblastiach na severe krajiny. Srbská menšina totiž vtedajšie voľby vo veľkej miere bojkotovala.

Pri potýčkach utrpelo zranenia 52 demonštrantov a približne 30 príslušníkov mierovej misie NATO v Kosove.

Agentúra Reuters pripomína, že Clinton sa vo veľkej miere zasadzoval za intervenciu NATO s cieľom zastaviť vraždenie kosovských civilistov srbskými jednotkami počas vojny v rokoch 1998 a 1999. Konflikt sa napokon skončil v júni 1999 po tom, čo jednotky NATO 78 dní bombardovali srbské sily.

Z najnovšej eskalácie napätia medzi Belehradom a Prištinou obviňujú Spojené štáty a Európska únia — spojenci Kosova — kosovského premiéra Albina Kurtiho.

Srbi, ktorí tvoria na severe Kosova väčšinu, nikdy neakceptovali vyhlásenie jeho nezávislosti od Srbska v roku 2008 a Belehrad stále považujú za svoje hlavné mesto. Nezávislosť Kosova odmieta uznať aj samotné Srbsko.