Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Exprezident Egypta Muhammad Mursí dostal 25 rokov za mrežami

Egyptský exprezident Muhammad Mursí Foto: TASR/AP

Identický trest v rovnakom prípade dostal aj duchovný vodca islamistickej organizácie Moslimské bratstvo Muhammad Badí. V kauze padlo aj 17 doživotných trestov, ale aj tresty smrti.

Káhira 16. júna (TASR) - Súd v Káhire dnes odsúdil egyptského exprezidenta Muhammada Mursího na 25 rokov väzenia za konšpiráciu s radikálnymi moslimskými skupinami v zahraničí.

Identický trest v rovnakom prípade dostal aj duchovný vodca islamistickej organizácie Moslimské bratstvo Muhammad Badí. V kauze padlo aj 17 doživotných trestov, ale aj tresty smrti. Ten dostal aj ďalší z vodcov Moslimského bratstva Chajrat Šátir.

Ako informovala agentúra Reuters, proti rozsudkom je možné sa odvolať.

Očakáva sa, že súd v Káhire dnes vynesie svoj verdikt aj ohľadom potvrdenia rozsudku nad Mursím a ďalšími vysokopostavenými predstaviteľmi Moslimského bratstva v kauze hromadného úteku z väzenia v roku 2011. Obžalovaným v kauze hrozí trest smrti.

Po páde autokratického režimu prezidenta Husního Mubaraka bol Mursí prvým demokraticky zvoleným prezidentom Egypta. Do funkcie sa po voľbách v roku 2012 dostal aj vďaka podpore Moslimského bratstva.

Časť egyptskej verejnosti však neskôr začala odmietať islamizáciu verejného života a pomalé reformy, ktoré krajina po revolúcii potrebovala. Po vlne protivládnych demonštrácií Mursího v lete 2013 zosadila armáda.

Na čele prevratu bol súčasný prezident Abdal Fattáh Sísí, ktorý po svojom zvolení začas presadzovať veľmi tvrdý kurz proti Moslimskému bratstvu i jeho sympatizantom.

Islamistická organizácia však tvrdí, že je oddaná myšlienke nenásilného aktivizmu. Odmieta obvinenie, že je napojená na radikálnych islamistov, ktorí podnikajú útoky na príslušníkov egyptskej armády a polície na Sinajskom polostrove vymykajúcom sa spod kontroly vlády v Káhire.