Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Janukovyč zaslal svetovým lídrom listy s návrhmi pre Donbas

Viktor Janukovyč. Foto: TASR/AP

V rozhovore, ktorý dnes zverejnila agentúra RIA Novosti, bývalý ukrajinský prezident spresnil, že jedným z adresátov bol aj nový prezident USA Donald Trump.

Kyjev 14. marca (TASR) - Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč zaslal svetovým lídrom list so svojimi návrhmi na urovnanie situácie v Donbase a svojou interpretáciou udalostí, ktoré na prelome rokov 2014-15 viedli k zmene mocenských pomerov na Ukrajine.

V rozhovore, ktorý dnes zverejnila agentúra RIA Novosti, Janukovyč spresnil, že jedným z adresátov bol aj nový prezident USA Donald Trump. Janukovyč uviedol, že si je vedomý, že preštudovanie listu a analýza faktov politikom zaberie istý čas, čo sa podľa neho týka najmä Trumpa, ktorý "nebol účastníkom tých udalostí".

Zosadený ukrajinský prezident vyjadril nádej, že zásluhou jeho listu sa Ukrajina priblíži k vyriešeniu ozbrojeného konfliktu v Donbase.

Janukovyč sa vyjadril aj k svojej situácii, keď vyhlásil, že ukrajinská generálna prokuratúra (GPU) ho nepredvoláva na výsluch, "lebo sa bojí dať mi slovo".

Vyhlásil, že ukrajinská prokuratúra sa vyhovára, že nepozná jeho adresu v Rusku a že sa skrýva. "Opakujem, ja sa neskrývam. Nikto a nič nebráni ukrajinským vyšetrovateľom, aby riadne prešetrili podozrenia a vypočuli ma," zdôraznil. Dodal, že GPU sa "bojí dať mi slovo a dokonca aj pozrieť sa mi do očí".

Spresnil, že svoju adresu v Rusku ukrajinským vyšetrovateľom oznámil pred dvoma rokmi. Vyhlásil tiež, že ukrajinská strana sa bude musieť zodpovedať za to, že nepodnikla kroky na zistenie pravdy ohľadom udalostí na kyjevskom Námestí nezávislosti, známom aj ako Majdan, kde sa na prelome rokov 2014-15 konali mohutné demonštrácie vedúce k zosadeniu proruskej vlády na Ukrajine i Janukovyča ako vtedajšieho prezidenta.

Ukrajinský generálny prokurátor Jurij Lucenko pritom prednedávnom informoval, že jeho úrad dostal odpoveď z ruskej generálnej prokuratúry, ktorá vyjadrila pripravenosť posúdiť možnosť Janukovyčovho vypočutia na území Ruska a v prítomnosti ukrajinských vyšetrovateľov.

Išlo by o výsluch v kauze podozrenia, že Janukovyč sa ako prezident dopustil vlastizrady. Ukrajinskí vyšetrovatelia chcú podľa RIA Novosti vypočúvať Janukovyča aj vo veci podozrenia z vytvorenia zločineckej organizácie a bránenia protestným akciám.