Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Maďarsko: Exprezident Sólyom ostro skritizoval Orbánovu vládu

Bývalý maďarský prezident László Sólyom Foto: TASR - Henrich Mišovič

Podľa dnešného vydania denníka Népszabadság exprezident vystúpil s prejavom na konferencii o stave verejného školstva.

Budapešť 28. apríla (TASR) - Nezvyčajne tvrdými slovami skritizoval vo štvrtok večer bývalý maďarský prezident László Sólyom politiku vlády premiéra Viktora Orbána. Podľa dnešného vydania denníka Népszabadság exprezident vystúpil s prejavom na konferencii o stave verejného školstva.

Konferenciu usporiadala Skupina Józsefa Eötvösa, ktorá združuje konzervatívnu inteligenciu. "Bez zmyselných a dobre zrealizovaných reforiem sa spoločnosť definitívne rozdelí a všetci sa dostaneme na kraj priepasti," varoval Sólyom.

Potrebné reformy sa kvôli násilnému a neľútostnému spôsobu vládnutia dostávajú do slepej uličky, povedal exprezident, podľa ktorého tento postoj vlády je badateľný nielen v školstve, ale aj inde.

"Zdravotníctvo, chudoba a vzdelávanie sú oblasti, v ktorých treba súrne niečo urobiť, pretože ide o osud krajiny," zdôraznil.

Do celodenného štrajku ohľadne situácie vo verejnom školstve sa 20. apríla v Maďarsku zapojilo 24.960 pedagógov a 1185 škôl.

Pedagógovia žiadali okrem iného reorganizovanie štátneho orgánu, ktorý prevádzkuje verejné školské zariadenia, zníženie počtu vyučovacích hodín pre pedagógov, úpravu miezd technických pracovníkov škôl a zabezpečenie finančných zdrojov pre vedúcich škôl tak, aby mohli vyplácať učiteľom prémie za kvalitnú výučbu.