Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Georgea H.W. Busha previezli na JIS, hospitalizovali aj jeho manželku

Na archívnej snímke z apríla 2016 George H.W. Bush. Foto: TASR/AP

George Bush starší trpí Parkinsonovou chorobou, v dôsledku ktorej sa musí pohybovať pomocou invalidného vozíka.

Houston 18. januára (TASR) - Bývalého amerického prezidenta Georgea Busha staršieho previezli dnes pre problémy s dýchaním vyvolané zápalom pľúc na jednotku intenzívnej starostlivosti (JIS) v Houstonskej metodistickej nemocnici.

Lekári mu tam pod sedatívami vykonali zákrok na prečistenie dýchacích ciest. V súčasnosti je 92-ročný exprezident podľa vyhlásenia svojej kancelárie v stabilizovanom stave a odpočíva. George H.W. Bush je v nemocnici od uplynulej soboty.

V rovnakom zariadení dnes ráno preventívne hospitalizovali pre vyčerpanie a kašeľ aj jeho manželku, 91-ročnú Barbaru Bushovú. Informoval o tom Bushov hovorca Jim McGrath.

George Bush starší trpí Parkinsonovou chorobou, v dôsledku ktorej sa musí pohybovať pomocou invalidného vozíka. V roku 2015 strávil týždeň v nemocnici v štáte Maine po tom, ako si pri páde vo svojom letnom dome zlomil kosť v krčnej oblasti. Rok predtým bol taktiež hospitalizovaný pre problémy s dýchaním a v roku 2012 strávil na jednotke intenzívnej starostlivosti takmer dva mesiace kvôli liečbe kašľa súvisiaceho s bronchitídou a ďalším zdravotným problémom.

Napriek strate pohyblivosti žije však George Bush starší aj vo vysokom veku pomerne aktívnym životom. Svoje 90. narodeniny oslávil tandemovým zoskokom padákom neďaleko svojho letného domu v mestečku Kennebunkport v Maine. Minulý rok sa zase krátko po svojich 92. narodeninách zúčastnil na rybačke so 40 ranenými americkými vojakmi.

George H.W. Bush bol šéfom Bieleho domu v rokoch 1989-93. V súčasnosti je najstarším žijúcim bývalým prezidentom USA. Jeho hovorca už začiatkom mesiaca oznámil, že vzhľadom na zdravotný stav bude jediným žijúcim exprezidentom, ktorý sa 20. januára nezúčastní na inaugurácii novozvoleného prezidenta Donalda Trumpa.

S manželkou Barbarou oslávil 6. januára 72. výročie svadby.