Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Exprezidenta Peru prepustili z humanitárnych dôvodov z väzenia

Na archívnej snímke z 15. marca 2018 bývalý peruánsky prezident Alberto Fujimori počúva otázku počas svojej výpovede v súdnej sieni na vojenskej základni v Callao v Peru. Foto: TASR/AP

Fujimori (85) dlhodobo trpí respiračnými, neurologickými problémami či hypertenziou a prekonal aj rakovinu jazyka. Jeho rodina dlhodobo žiadala o jeho prepustenie zo zdravotných dôvodov.

Lima 7. decembra (TASR)- Bývalého peruánskeho prezidenta Alberta Fujimoriho prepustili v stredu z väzenia, kde si odpykával 25-ročný trest odňatia slobody za zločiny proti ľudskosti spáchané počas svojej vlády. Stalo sa tak na základe rozhodnutia peruánskeho ústavného súdu, ktorý v utorok z humanitárnych dôvodov nariadil jeho okamžité prepustenie. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Fujimoriho vítali po odchode z väzenia Barbadillo v Lime jeho deti Keiko a Kenji. Spoločne nastúpili do auta, ktoré sa pomaly predieralo cez dav nadšených stúpencov niekdajšieho prezidenta.

Fujimori (85) dlhodobo trpí respiračnými, neurologickými problémami či hypertenziou a prekonal aj rakovinu jazyka. Jeho rodina dlhodobo žiadala o jeho prepustenie zo zdravotných dôvodov.

Niekdajšieho peruánskeho prezidenta usvedčili v roku 2009 z porušovania ľudských práv v prípade zabitia 25 civilistov vládnymi eskadrami smrti a vymeral mu 25-ročný trest odňatia slobody.

V utorok ústavný súd nariadil jeho prepustenie po tom, čo mu obnovil milosť, ktorú mu udelil z "humanitárnych dôvodov" na Štedrý večer ešte v roku 2017 vtedajší peruánsky prezident Pedro Pablo Kuczynski.

Fujimori bol prezidentom Peru v rokoch 1990 až 2000. Počas svojho autoritárskeho režimu sa mu takmer úplne podarilo zlikvidovať maoistickú povstaleckú skupinu Svetlý chodník, ktorá krajinu terorizovala mnoho rokov.

Fujimori je veľmi kontroverznou osobou peruánskeho verejného života. Mnohí ho totiž obdivujú za posilnenie ekonomiky prostredníctvo neoliberálne politiky a zničenie spomínanej povstaleckej skupiny. Iní zase s odporovom spomínajú na jeho bezohľadný a autoritársky štýl vládnutia, píše AFP.