Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Jemenský prezident vyzval obyvateľov k jednote v boji proti povstalcom

Na archívnej snímke Mansúr Hádí. Foto: TASR/AP

Jemenský prezident Hádí, ktorý bol posledné roky v exile v saudskoarabskom Rijáde, predniesol svoj prejav v televízii niekoľko hodín po tom, ako húsíovia zabili jeho predchodcu v prezidentskom úrade Alího Abdalláha Sáliha.

Saná 4. decembra (TASR) - Jemenský prezident Abd Rabú Mansúr Hádí vyzval obyvateľov svojej krajiny k jednote v boji proti povstaleckým húsíom, ktorých nazval "iránskymi militantmi" a "nočnou morou". Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Hádí, ktorý bol posledné roky v exile v saudskoarabskom Rijáde, predniesol svoj prejav v televízii niekoľko hodín po tom, ako húsíovia zabili jeho predchodcu v prezidentskom úrade Alího Abdalláha Sáliha.

"Jemen prechádza rozhodujúcim zlomovým bodom, ktorý potrebuje našu jednotu a vytrvalosť proti týmto sektárskym milíciám," uviedol Hádí odkazujúc na húsíov.

Od roku 2014 až do minulého týždňa bojovali Sálihovi stúpenci po boku húsíov podporovaných Iránom proti súčasnému prezidentovi. Dlhotrvajúce politické napätie a spory ohľadom kontroly hlavnej mešity v Saná však minulý týždeň vyvolali medzi oboma stranami ostrý konflikt, ktorý si vyžiadal vyše 120 mŕtvych.

V súvislosti s násilným úmrtím Sáliha Hádí vyjadril svoju sústrasť. Exprezidenta a jeho spolubojovníkov, ktorí zahynuli počas posledných dní, nazval "mučeníkmi".

"Podajme si ruky na ukončenie tejto nočnej mory,"
dodal Hádí s tým, že vládne sily podporia "vzburu" proti húsíom v jemenskom hlavnom meste.

Hovorca generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa podľa agentúry DPA uviedol, že udalosti, ktoré sa odohrávajú v Jemene, sú "hlboko znepokojujúce". Dodal, že "všetky zámerné útoky každej strany proti civilnému obyvateľstvu a zdravotníckej infraštruktúre jednoznačne porušujú medzinárodné humanitárne právo a môžu byť vojnovými zločinmi".


Exprezidenta Sáliha zastrelili povstalci pri hlavnom meste Saná



Bývalého jemenského prezidenta Alího Abdalláha Sáliha zabili v pondelok na predmestí jemenského hlavného mesta Saná. Pre agentúru Reuters to potvrdili zdroje z jeho Všeobecného ľudového kongresu (GPC). Pri útoku povstaleckých húsíov zahynul i jeden ďalší člen vedenia strany.

Podľa predstaviteľov zmienenej povstaleckej skupiny bojovníci zastavili Sálihove obrnené vozidlo strelou z ručného protitankového granátometu a následne exprezidenta zastrelili, uvádza spravodajský portál stanice BBC. Na internete sa objavili zábery tela človeka pripomínajúceho Sáliha s ťažkým zranením hlavy.

Až do minulého týždňa bojovali Sálihovi stúpenci po boku húsíov podporovaných Iránom proti silám súčasného jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího. Dlhotrvajúce politické napätie a spory ohľadom kontroly hlavnej mešity v Saná však minulý týždeň vyvolali medzi oboma stranami ostrý konflikt, ktorý si vyžiadal vyše 120 mŕtvych.

Sálih totiž v sobotu dal vojenskej koalícii pod velením Saudskej Arábie, ktorá podporuje Hádího, návrh na "obrátenie stránky", ak koalícia prestane útočiť na Jemen a ukončí svoju ochromujúcu blokádu krajiny. Koalícia i Hádího vláda návrh prijali, avšak húsíovia Sáliha obvinili z toho, že zradil ich spojenectvo.

Od marca 2015, keď sa koalícia zapojila do jemenskej občianskej vojny, tu podľa OSN zahynulo viac než 8600 ľudí a takmer 50.000 osôb utrpelo zranenia. Konflikt a blokáda zároveň uvrhli 20,7 milióna Jemenčanov do závažnej humanitárnej krízy vrátane hladomoru a vypuknutia cholery, ktorá od apríla zabila vyše 2200 ľudí.

Sálih bol prvým prezidentom zjednoteného Jemenu od roku 1990-2012. Z úradu odišiel pod tlakom protestov, ktoré v Jemene vypukli v rámci takzvanej arabskej jari.