Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Exšéfa michiganského zdravotníctva obvinili z neúmyselného zabitia

Nicolas Lyon, bývalý šéf úradu zdravotníctva a sociálnych služieb v americkom štáte Michigan, odchádza zo súdu 14. januára 2021 vo Flinte. Foto: TASR/AP

Prokurátori sa tak vracajú k jednej z najhorších ekologických katastrof spôsobených človekom v dejinách USA.

Washington 14. januára (TASR) - Bývalého šéfa úradu zdravotníctva a sociálnych služieb v americkom štáte Michigan Nicka Lyona obvinili vo štvrtok z neúmyselného zabitia deviatich ľudí, ktorí zomreli na Legionelovú infekciu spôsobenú požitím kontaminovanej vody. Prokurátori sa tak vracajú k jednej z najhorších ekologických katastrof spôsobených človekom v dejinách USA, informovala agentúra AP.

Nick Lyon pred súdom nepriznal vinu. Následne nepriznal vinu ani Lyonov bývalý šéf, vtedajší guvernér štátu Michigan Rick Snyder, ktorý je obvinený z priestupku úmyselného zanedbania povinností.

V roku 2014 sa krízový manažér michiganského mesta Flint Darnell Early rozhodol ušetriť peniaze tým, že mesto začalo pitnú vodu pre 100.000 obyvateľov čerpať z miestnej rieky. Do vodovodnej siete sa však začalo zo starých potrubí odplavovať olovo, pretože voda nebola správne ošetrená.

Obyvatelia Flintu, chudobného a prevažne černošského mesta, sa takmer okamžite začali sťažovať na sfarbenie a nepríjemný zápach vody, ktorá im tiekla z vodovodných kohútikov.

Snyderova vláda však začala situáciu vážne riešiť až o 18 mesiacov neskôr, keď miestny lekár informoval o zvýšenej hladine olova v krvi detí, čo u nich môže spôsobiť trvalé poškodenie mozgu a nervového systému.

Early, ktorého do funkcie vymenoval Snyder, bol vo štvrtok obvinený zo zneužitia úradnej moci a taktiež nepriznal vinu.

Podľa úradov sa nakazilo v postihnutej oblasti Legionelovou infekciou najmenej 90 ľudí a 12 z nich zomrelo. Ide o zápal pľúc spôsobený baktériou, ktorá sa väčšinou nachádza v sladkej vode. Podľa niektorých odborníkov nebola voda ošetrená dostatkom chlóru, ktorý tieto baktérie ničí.