Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Extrémistické skupiny využívajú sexuálne násilie ako vojnovú taktiku

Na videosnímke zverejnenej 12. mája 2014 nigérijskou teroristickou skupinou Boko Haram sú unesené školáčky, ktoré sa modlia. Nigérijská vláda a islamistické hnutie Boko Haram sa dohodli 17. októbra 2014 na prímerí a prepustení približne 200 dievčat, ktoré islamisti pred pol rokom uniesli zo školy v meste Chibok na severovýchode Nigérie. Foto: TASR/AP

Správa OSN dokumentuje "šokujúce incidenty sexuálneho násilia" vrátane znásilnenia, vynútenej prostitúcie a nanúteného tehotenstva.

New York 16. apríla (TASR) - Neštátne extrémistické skupiny využívajú sexuálne násilie vrátane znásilnenia, sexuálneho otroctva a vynúteného manželstva ako taktiku vojny, informovala v stredu Bezpečnostnú radu OSN osobitná vyslankyňa generálneho tajomníka OSN pre oblasť sexuálneho násilia v konfliktoch.

Zainab Banguraová, ktorá pochádza zo západoafrického štátu Sierra Leone, povedala, že skupiny ako al-Káida, Islamský štát a Boko Haram si vyberajú ženy a deti za svoj cieľ ako vojnovú taktiku. Vyplýva to z novej správy, o ktorej informovala BR OSN a ktorá hodnotí situáciu v 19 krajinách sužovaných ozbrojeným konfliktom v roku 2014,

Povedala, že správa dokumentuje "šokujúce incidenty sexuálneho násilia" vrátane znásilnenia, vynútenej prostitúcie a nanúteného tehotenstva.

Správa zistila "katastrofálny nový trend využívania sexuálneho násilia ako taktiky hrôzy extrémistickými skupinami nielen v Iraku a Sýrii, ale tiež v Somálsku, Nigérii a Mali," dodala Banguraová.

Ako vzorku "jedného z alarmujúcich incidentov v roku 2014" uvádza únos 276 študentiek v nigérijskom meste Chibok extrémistami z Boko Haram vlani v apríli.

Militanti verní Islamskému štátu sú zodpovední za únos stoviek jezídskych žien a dievčat v Iraku. Niektoré z nich zobrali do Sýrie, kde ich "predali" na trhoch.

Regionálna koordinátorka nigérijského programu stability a zmierenia Hamsatu Allaminová povedala BR OSN, že v Nigérii bolo unesených podstatne viac žien a dievčat, ako sa vo svete vie. "Najnovšie odhady hovoria o približne 2000 ženách a dievčatách unesených ozbrojencami od začiatku roka 2014," uviedla. "Často sú vyzlečené do naha, aby nemohli ujsť, prinútené do manželstva a opakovane znásilňované."

Členka irackého parlamentu Vian Dakhilová povedala BR OSN, že sexuálne násilie je hlavnou zložkou "zločineckej doktríny" Islamského štátu. "Ich zločiny zahŕňajú všetky formy sexuálneho násilia vrátane únosu, znásilnenia, sexuálneho otroctva, zmrzačenia genitálií, predaja na sexuálne ciele, rovnako ako vynútených sobášov, vynúteného tehotenstva a vynúteného potratu."

Iracká Kurdka, ktorá sama pochádza z komunity jezídov, povedala, že bojovníci Islamského štátu využívajú jezídske ženy a deti ako "tovar" a obchodujú s nimi na trhoch s ľuďmi.

Osobitná vyslankyňa generálneho tajomníka OSN pre oblasť sexuálneho násilia v konfliktoch Zainab Banguraová vyzvala štáty sveta, aby postavili páchateľov týchto činov pred súd a "poslali tak jasnú správu, že svet nebude tolerovať využívanie sexuálneho násilia ako taktiky vojny a hrôzy".

Sexuálne násilie páchané vládnymi vojakmi na ženách, bolo v minulosti dobre zdokumentované, napríklad aj počas oboch svetových vojen. Avšak fakt, že sa k takémuto násilia čoraz viac uchyľujú neštátni páchatelia, aby dosiahli svoje politické ciele, vyvoláva narastajúce obavy, najmä v krajinách s minimálnou alebo žiadnou vládnou kontrolou.

Znásilnenie bolo označené za vojnový zločin prvýkrát v roku 1994, kedy OSN vytvorila Medzinárodný trestný tribunál pre Rwandu. Dovtedy bolo znásilnenie z veľkej časti i právne považované za "vojnovú korisť" podobne ako drancovanie a lúpenie.