Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Extrémisti zavraždili uneseného francúzskeho turistu

Na zábere z videa je údajne Francúz unesený v Alžírsku. Foto: AP

Videozáznam s popravou 55-ročného Francúza zverejnili dnes na internete.

Alžír/Paríž 24. septembra (TASR) - Členovia skupiny Vojaci Kalifátu, ktorá sa nedávno odštiepila od severoafrickej odnože al-Káidy a prisahala vernosť Islamskému štátu (IS), zavraždili v nedeľu uneseného francúzskeho turistu Hervého Gourdela (55) z Nice.

Videozáznam s jeho popravou zverejnili dnes na internete, informovala organizácia SITE jihadi monitoring service prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí. Správu priniesli tlačové agentúry Reuters a DPA.

Alžírsko nasadilo 1500 príslušníkov ozbrojených síl na pátranie po francúzskom turistovi, ktorého uniesli v nedeľu na severovýchode africkej krajiny v oblasti mesta Tízí Wuzú, kde bol na dovolenke. Na pátraní po nezvestnom Francúzovi, ako aj po únoscoch sa podieľali príslušníci špeciálnej protiteroristickej jednotky, vrátane výsadkárov, informovala dnes alžírska štátna rozhlasová stanica Chaine 3.

K únosu sa na videozázname, ktorý sa objavil na sociálnych sieťach, prihlásil maskovaný muž v mene skupiny Vojaci Kalifátu, (Džund al-Chiláfa). Zástupca únoscov súčasne varoval francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, že skupina zabije rukojemníka, ak Francúzsko neukončí vojenské akcie proti IS.



Francúzsky rukojemník v zverejnenej nahrávke uviedol svoje meno, vek a dátum narodenia s tým, že pricestoval do Alžírska 20. septembra a uniesli ho 21. septembra. "Som v rukách Džund al-Chiláfa, alžírskej ozbrojenej skupiny. Táto ozbrojená skupina ma žiada, aby som vás (F. Hollanda) požiadal, aby ste neintervenovali v Iraku. Držia ma ako rukojemníka a ja vás, pán prezident, žiadam, aby ste urobili všetko, aby ste ma dostali s tejto zlej situácia," citovala jeho slová agentúra Reuters.

Islamský štát iba v nedeľu vyzval svojich stúpencov, aby zabíjali Európanov a Američanov a "najmä zlomyseľných a špinavých Francúzov" - po tom, ako francúzske sily minulý týždeň po prvý raz podnikli letecký útok na ciele IS v Iraku. Islamský štát už zavraždil dvoch amerických novinárov a britského humanitárneho pracovníka.

Šéf francúzskej diplomacie Laurent Fabius už v pondelok naznačil, že únos v Alžírsku nezabráni Francúzsku podieľať sa na medzinárodnej koalícii proti militantom z IS. Teroristická skupina nedokáže zmeniť postoj Francúzska, zdôraznil.

Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian v utorok večer avizoval, že už v nasledujúcich dňoch možno očakávať ďalšie letecké údery francúzskych vzdušných síl v oblastiach Iraku kontrolovaných radikálmi z IS.

Ako dnes v rozprave na pôde parlamentu v Paríži vyhlásil premiér Manuel Valls, Francúzsko bude pokračovať v leteckých úderoch dovtedy, kým iracká armáda neprevezme opäť kontrolu nad danými regiónmi, kým nezíska prevahu nad bojovníkmi z IS.

Predseda francúzskej vlády súčasne potvrdil, že Paríž sa na rozdiel od Washingtonu mieni koncentrovať iba na iracké, a nie aj sýrske územie. Podľa Vallsa nemôže byť sýrsky prezident Bašár Asad partnerom vo vojne proti IS.

Budeme pokračovať v boji proti teroristom, hovorí Hollande

Francúzsky prezident Francois Hollande dnes potvrdil brutálnu vraždu Francúza Hervého Gourdela (55) z Nice, ktorého zadržiavali ako rukojemníka alžírski militanti napojení na Islamský štát (IS) v Sýrii a Iraku. Extrémistická organizácia už nedávno odrezala hlavy trom západným rukojemníkom, pripomenula tlačová agentúra Reuters.

Na snímke Francois Hollande.
Foto: TASR/AP
"Nášho krajana brutálne a zbabelo zavraždila teroristická skupina," povedal Hollande novinárom pred svojím prejavom na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku a dodal: "Hervého Gourdela zabili, lebo bol Francúz."

"Som celkovo odhodlaný človek a táto agresia to len posilňuje," povedal francúzsky prezident. "Francúzsko bude všade pokračovať v boji proti teroristom. Operácie proti Islamskému štátu budú pokračovať. Vojenské nálety budú pokračovať, kým bude treba," zdôraznil Hollande.

Hollande vyhlásil, že Francúzsko, ktoré bombardovalo ciele Islamského štátu v Iraku spoločne s americkou armádou, sa nenechá zastrašiť vraždou francúzskeho rukojemníka. Francúzsky prezident dnes v prejave na Valnom zhromaždení OSN povedal, že teroristi, ktorí odrezali hlavu francúzskemu občanovi v Alžírsku, sú celosvetovou hrozbou.

Hollande v prejave taktiež vyhlásil, že jediným zástupcom sýrskeho ľudu je Západom uznávaná sýrska opozícia, nie Damask, ktorý je celé roky spolupáchateľom násilia.

Holandsko vyšle do boja s IS v Iraku stíhačky, britskú účasť zváži parlament
Holandská vláda dnes oznámila, že sa rozhodla prispieť k boju proti militantom Islamského štátu (IS) v Iraku vyslaním šiestich stíhačiek F-16, ktoré podporia Američanmi vedené nálety.

Holandsko, ktoré je členom NATO a blízkym spojencom USA, obmedzí svoje lety na iracký vzdušný priestor a poskytne výcvik irackým a kurdským vojenským silám v období do jedného roka, uviedla vláda vo vyhlásení, o ktorom informovala agentúra Reuters.

V piatok sa zíde britský parlament, aby rokoval o žiadosti irackej vlády o poskytnutie leteckej podpory jej operáciám v boji proti extrémistom z IS. Povedal to dnes britský premiér David Cameron, ktorý sa v New Yorku stretol s irackým premiérom Hajdarom Abádím. Cameron pre BBC zdôraznil, zapojenie Británie do náletov v Iraku je legálne a správne, a vyjadril presvedčenie, že ho parlament podporí. Zdôraznil, že Británia nevyšle do Iraku pozemné sily a bude potrebné separátne hlasovanie parlamentu, ak by sa mala zapojiť aj do operácií v Sýrii.

Britský vicepremiér Nick Clegg pre BBC povedal, že jeho Liberálni demokrati budú hlasovať za účasť Británie na útokoch v Iraku, pretože o to požiadala iracká vláda.

V britskom parlamente vlani neprešiel vládny návrh na letecké útoky na ciele sýrskej vlády v odvete za jej údajné použitie chemických zbraní. Cameron sa teraz ubezpečil, že bude mať pre zásah v Iraku podporu naprieč politickým spektrom.

Vodca opozičných labouristov Ed Milliband dnes naznačil, že jeho strana zrejme podporí Cameronov návrh týkajúci sa Iraku. "Islamský štát je hrozba, ktorú nemožno ignorovať. Musíme vytvoriť nielen vojenskú, ale aj politickú a diplomatickú koalíciu," povedal pre BBC.

Labouristická strana má pochybnosti o vedení leteckých útokov v Sýrii, dodala agentúra Reuters.