Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Extrémistická organizácia Islamský štát vyzýva na svätú vojnu

Ilustračná snímka Foto: TASR

Spojené štáty a Rusko uskutočňujú v Sýrii letecké útoky, ktoré sú podľa predstaviteľov oboch štátov namierené proti Islamskému štátu.

Bejrút 13. októbra (TASR) - Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) vyzvala dnes moslimov, aby vstúpili do "svätej vojny" proti Rusom a Američanom, ktorí podľa IS vedú "križiacku vojnu" na Blízkom východe. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na audionahrávku šírenú stúpencami extrémistov.

"Islamská mládež nech zažne džihád proti Rusom a Američanom, ktorí vedú svoju križiacku vojnu proti moslimom," uvádza sa v 40-minútovom posolstve hovorcu Islamského štátu abú Muhammada Adnáního.

Spojené štáty a Rusko uskutočňujú v Sýrii letecké útoky, ktoré sú podľa predstaviteľov oboch štátov namierené proti Islamskému štátu.

Hovorca IS dnes prostredníctvom tejto nahrávky potvrdil aj skutočnosť, že pri americkom leteckom útoku uskutočnenom pred niekoľkými mesiacmi v Iraku zahynul jeden z vodcov tejto militantnej organizácie Fadhil Ahmad Hajálí, známy aj ako Hadží Mutazz, ktorý bol zástupcom najvyššieho vodcu IS abú Bakra Baghdádího a Biely dom o jeho smrti informoval 21. augusta.