Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Extrémistu Abdeslama previezli z Belgicka do Francúzska

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Abdeslam je jediným žijúcim členom bunky extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorá v novembri 2015 zaútočila na parížsky klub Bataclan, mestské kaviarne a futbalový štadión Stade de France.

Brusel 7. februára (TASR) - V stredu previezli z Belgicka späť do Francúzska Salaha Abdeslama, odsúdeného na doživotie pre teroristické útoky v Paríži. Oznámila to jeho právnička Delphine Paciová, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Abdeslam je jediným žijúcim členom bunky extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorá v novembri 2015 zaútočila na parížsky klub Bataclan, mestské kaviarne a futbalový štadión Stade de France. Útoky ôsmich teroristov si vyžiadali 130 obetí.

Vlani Abdeslama uznal belgický súd za vinného pri organizovaní teroristických útokov v Bruseli z roku 2016. Jeho prevoz späť do Francúzska doteraz blokovali obavy z porušenia jeho ľudských práv.

Paciová uviedla, že Abdeslama z cely v Belgicku odviedli ráno o 9.00 h. "Je to do do neba volajúce porušenie právneho štátu. Existuje zrejmá tajná dohoda medzi belgickým a francúzskym štátom, ktorá porušuje rozhodnutie súd," uviedla Paciová. "Je jasné, že je to o túžbe po pomste, ktorá bola uprednostnená pred právnym štátom," vyhlásila právnička.

Abdeslam po teroristických útokoch v Paríži utiekol do Bruselu, kde sa približne štyri mesiace skrýval v byte miestnej bunky IS. Polícia ho zatkla niekoľko dní pred samovražednými útokmi z marca 2016 na letisku a v metre v Bruseli. Útoky si vyžiadali 32 mŕtvych a tisícky zranených. Porotný súd v Belgicku neskôr rozhodol, že Abdeslam pomáhal pri plánovaní týchto útokov.

Po vynesení rozsudku mali Abdeslama previezť do Francúzska, aby si tam odpykal zvyšok trestu. Bruselský odvolací súd však prevoz pozastavil pre obavy, že by to bolo v rozpore s európskym dohovorom o ochrane ľudských práv.

Abdeslamovi právnici tvrdili, že aj napriek francúzskemu občianstvu by mu malo byť dovolené odpykať si trest v Belgicku, kde vyrastal a má rodinné väzby.