Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Extrémne mrazy v Mongolsku už druhú zimu po sebe zabíjajú dobytok

Na snímke uhynuté zvieratá ležia na snehom pokrytom území na severe Mongolska 13. februára 2017. Foto: TASR/AP

Drsné prírodné podmienky a s tým súvisiace infekčné choroby už zabili viac ako 45.000 kusov dobytka, pričom viac ako 8000 domácností potrebuje humanitárnu pomoc.

Ulánbátar 27. februára (TASR) - Mongolsko zasiahli extrémne mrazy nazývané dzud. Tento úkaz, ktorý sa predtým objavoval zhruba raz za desať rokov, zastihol mongolských pastierov hneď dve zimy po sebe.

Aktuálne je postihnutých 17 z 21 provincií. Najohrozenejší sú pastieri, ktorí sa ešte nestačili úplne vyrovnať s vlaňajšími škodami. Podľa predbežných údajov hrozí, že o svoje zvieratá a s nimi aj o celé živobytie príde až 157.000 mongolských pastierov, informovala dnes česká humanitárna organizácia Člověk v tísni.

Jej členovia preto pripravujú pomoc ľuďom v troch provinciách na východe Mongolska. Pastieri dostanú krmivo a multivitamíny pre svoj dobytok, ako aj finančnú podporu, aby mohli zabezpečiť živobytie pre svoje rodiny.

Tohtoročný dzud zaskočil aj pastierov, ktorí sa snažili na zimu pripraviť. Vyčerpanie zásob a nedostatok finančných prostriedkov ich teraz núti hľadať rôzne krátkodobé riešenia. Nakupujú v obchodoch na dlh, berú si nevýhodné pôžičky od bánk alebo predávajú svoj dobytok pod cenu, pričom prichádzajú o zdroj obživy, mlieka a mäsa.

Keď miestni pastieri prídu o svoje živobytie, ohrozia tak celú svoju rodinu, ktorá je od neho závislá. Tohtoročná zima so sebou preto prináša dlhodobé následky, s ktorými sa mnohí nedokážu bez pomoci vyrovnať.

Suché leto sprevádzané stepnými požiarmi vystriedali vlani v septembri silné dažde nasledované skorým príchodom prvého sneženia počas októbra - ako predzvesť krutej zimy.

Začiatkom februára bolo 77,8 percenta územia Mongolska pokrytých snehom. Hrubá vrstva snehu a ľadu, ktorá má v horských regiónoch v priemere až 50 cm, pokryla väčšinu pastvín a znemožnila miestnym zvieratám prístup k pastve.

Drsné prírodné podmienky a s tým súvisiace infekčné choroby už zabili viac ako 45.000 kusov dobytka, pričom viac ako 8000 domácností potrebuje humanitárnu pomoc.

"Mongolsko sa ešte nestačilo úplne vyrovnať s následkami minulého dzudu. Miestni pastieri sa snažia na každú zimu dostatočne pripraviť a urobiť si zásoby krmiva pre svoje stáda. Takéto drsné podmienky však nikto neočakával," hovorí Jaroslav Petřík, koordinátor pomoci Člověka v tísni pre Mongolsko.