Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Exviceprezident KDR spáchal vojnové zločiny v Stredoafrickej republike

Bývalý viceprezident Konžskej demokratickej republiky (KDR) Jean-Pierre Bemba sedí v súdnej sieni na Medzinárodnom trestnom súde (ICC) v holandskom Haagu 21. marca 2016. Foto: TASR/AP

Bemba je dosiaľ najvyššie postaveným politikom obvineným Medzinárodným trestným súdom v holandskom Haagu.

Amsterdam 21. marca (TASR) - Bývalého viceprezidenta Konžskej demokratickej republiky (KDR) Jeana-Pierra Bembu uznal dnes Medzinárodný trestný súd (ICC) v holandskom Haagu za vinného vo veci vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti spáchaných v Stredoafrickej republike (SAR).

Bemba bol v rokoch 2002-2003 najvyšším veliteľom povstaleckých síl Hnutia za oslobodenie Konga (MLC) počas štátneho prevratu v susednej SAR. ICC ho uznal za vinného vo veci viacnásobného zabitia, masového znásilňovania a rabovania v SAR. Verdikt bude vynesený na ďalšom pojednávaní.

Bemba (53) je dosiaľ najvyššie postaveným politikom obvineným ICC, píše agentúra DPA. Zadržali ho v roku 2008 v Belgicku, proces sa začal v novembri 2010, dopĺňa agentúra AP.

Bemba si uznanie za vinného, ktoré prečítala predsedajúca sudkyňa Sylvia Steinerová, vypočul bez emócií. Išlo o prvé rozhodnutie ICC zamerané na brutálne znásilňovania vojakmi počas uvedeného ozbrojeného konfliktu.

Hnutie za oslobodenie Konga bolo vyslané do SAR na pomoc silám lojálnym vtedajšiemu prezidentovi Angemu-Félixovi Patassému v boji proti povstalcom pod vedením Francoisa Bozizého. Ten nakoniec zvíťazil a nahradil Patassého v prezidentskom úrade.