Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Putin chce od Hollanda mapu s pozíciami povstalcov bojujúcich proti IS

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a francúzsky prezident Francois Hollande odchádzajú zo spoločnej tlačovej konferencie v Moskve 26. novembra 2015. Foto: TASR/AP

Informoval o tom francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius.

Paríž 27. novembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin požiadal Francúzsko o vypracovanie mapy s vyznačením pozícií povstaleckých skupín bojujúcich v Sýrii proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS), aby sa nestali terčom ruských náletov.

Vo vysielaní rozhlasovej stanice RTL o tom dnes informoval francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius. Vysvetlil, že Putin na štvrtkovom stretnutí s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom žiadal o spomínanú mapu a pripomenul, že Moskva sa ju stále snažila získať. Fabius dodal, že Hollande prisľúbil mapu dodať a od Putina dostal záruky, že ruské lietadlá potom už nebudú zhadzovať bomby na pozície prokoaličných povstaleckých síl.

Fabius priznal, že Rusko a Francúzsko majú naďalej odlišný názor na zotrvanie sýrskeho prezidenta Bašára Asada v politike. "Asad nemôže predstavovať budúcnosť sýrskeho národa," vyhlásil Fabius. Moskva a Paríž sa však podľa neho zhodujú na nutnosti poraziť a zničiť IS a súčasne nájsť politické riešenie situácie v Sýrii.

Dodal, že po stretnutiach s americkým prezidentom Barackom Obamom, Putinom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou sa vytvorenie medzinárodnej koalície proti Dáišu (IS) ešte stále javí ako uskutočniteľné.

Podľa šéfa francúzskej diplomacie je primárnym cieľom jeho krajiny "pád mesta Rakka", ktoré je baštou IS v Sýrii. Uviedol však, že vyslanie francúzskych pozemných jednotiek do Sýrie neprichádza do úvahy, lebo by boli považované za "okupačné sily". Navrhol preto, aby boli do boja proti IS povolané aj pozemné jednotky sýrskej armády.

Vo vysielaní rozhlasovej stanice RTL Fabius vyhlásil, že na to, aby bol boj s IS efektívny, nestačia len nálety, ale aj pozemné sily. Podľa jeho názoru by túto úlohu v Sýrii mohla zvládnuť, ako sa doslova vyjadril, "Slobodná sýrska armáda, vojaci iných arabských sunnitských štátov, a prečo by aj nie - jednotky sýrskeho režimu".

Z jeho vyjadrenia však podľa agentúry Reuters nie je jasné, v akom časovom horizonte by sýrska armáda mohla byť zapojená bo bojov proti IS po boku koaličných síl. Nemenovaní diplomati sa ale pred časom vyjadrovali, že by to bolo možné po vytvorení vlády národnej jednoty v Sýrii.

K možnosti, že by do Sýrie boli vyslané aj francúzske elitné jednotky, sa Fabius odmietol vyjadriť s tým, že keby k tomu aj došlo, nebolo by to zverejnené.

V rozhovore pre RTL Fabius zdôraznil nutnosť ničiť strategické objekty Dáišu a hlavné zdroje jeho príjmov, ktorým je obchodovanie s ropou. Ako príklad uviedol americké nálety na cisternové konvoje prepravujúce ropu, ktoré označil za "mobilné ropovody".

V tejto súvislosti poukázal na to, že Turecko tu zohráva osobitnú rolu, keďže existuje dôvodné podozrenie, že nakupuje ropu od IS, čo však Ankara rozhodne odmieta, ako to vo štvrtok vyhlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.