Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Na Facebooku organizujú Maďari kvôli migrantom bojkot Chorvátska

Migranti sedia v tieni tabúľ s nápismi Chorvátsko a EÚ na železničnej stanici v chorvátskom meste Tovarnik na východných hraniciach so Srbskom Foto: TASR/AP

Pomer Maďarov, ktorí v Chorvátsku dovolenkujú, dosahuje osem až deväť percent všetkých turistov.

Budapešť 21. septembra (TASR) - Bojkot proti letnej dovolenke v Chorvátsku začala organizovať skupina Maďarov na Facebooku, napísal dnes maďarský server Ripost.hu. Dôvodom je skutočnosť, že po uzatvorení hraníc Maďarska so Srbskom z 15. septembra začalo Chorvátsko prichádzajúcich migrantov posielať do Maďarska.

"Už tam nechodievaj na letnú dovolenku!" cituje server výzvu na sociálnej sieti a dodáva, že v tomto roku trávilo dovolenku v Chorvátsku 332.000 maďarských turistov.

Pomer Maďarov dovolenkujúcich pri Jadranskom mori dosahuje osem až deväť percent všetkých turistov. Medziročne počet Maďarov navštevujúcich túto turistickú destináciu stúpol tento rok o 16,5 percenta.

Chorvátsko v sobotu uviedlo, že "prinútilo" Maďarsko prijať tisíce utečencov a bude mu ich posielať aj naďalej.

"Donútili sme ich - tým, že sme im tam tých ľudí poslali. A budeme v tom pokračovať," povedal Milanovič novinárom v meste Beli Manastir, odkiaľ boli v piatok vyslané na sever do Maďarska autobusy a vlaky plné migrantov.

Počet migrantov prichádzajúcich do Maďarska cez Chorvátsko dosiahol k dnešnému dňu už 30.000. Maďarsko fyzicky uzatvára po srbských hraniciach aj časť chorvátskych hraníc na kritickom 41-kilometrovom úseku, kde obe krajiny neoddeľuje rieka.